El Govern ja té damunt la taula un esborrany de decret llei que li permetria, com a darrer recurs i aplicant-hi mesures legislatives extraordinàries, continuar endavant amb les obres de l'hospital de referència al solar de Son Espases, al marge dels diferents actes judicials que insten a paralitzar-les per les irregularitats urbanístiques que es produïren en l'inici del projecte, l'any 2006. L'Executiu hi faria servir la mateixa fórmula que ha aplicat fa poc per accelerar la construcció del nou hospital de l'illa d'Eivissa.
Justificada ara una "necessitat urgent i extraordinària" de tenir el nou centre mèdic de referència a Mallorca com més aviat millor i atès l'estat avançat de les tasques, el Govern podria decretar, amb rang de llei autonòmica, que el solar de Son Espases quedàs inclòs en el sistema general d'equipament sanitari supramunicipal i, per tant, els terrenys quedassin automàticament classificats com a sòl urbà. Així, l'execució del projecte no dependria d'un desenvolupament previ del planejament urbanístic de Palma.
El procés anterior, fixat en la legislatura passada a través de la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Palma i aprovat per Cort i pel Consell de Mallorca, quedà en suspens el mes de febrer per una sentència del Tribunal Suprem que ara es disposa a executar el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJB), cosa que anul·larà també l'eficàcia de les llicències d'obra atorgades des d'alehores arran del canvi de planejament urbanístic. Els serveis jurídics de la Comunitat treballen en l'elaboració del decret llei com una darrera opció en el cas que no prosperin els diferents recursos contra la suspensió de la modificació del PGOU de Palma -el recurs de súplica davant el TSJB es presentarà en els propers dies.
L'esmentada sentència del Suprem considera que en aquell desenvolupament urbanístic es va fer prevaler, sense prou justificació, un interès general sanitari per sobre de l'interès general de la protecció del territori i el patrimoni històric. Bona part dels arguments que el Govern utilitza en els seus recursos judicials també substanciarien, en el cas que aquests no fossin acceptats, els fonaments del decret llei. L'actual Executiu autonòmic sosté que no es pot dictar ara la suspensió cautelar de les obres de l'hospital valorant els fets i el context del moment en què es començà el projecte, el 2006. El Govern manté que quan decidí continuar les tasques, a principi d'aquesta legislatura, introduí modificacions en el pla inicial just amb l'objectiu de garantir la salvaguarda ambiental i patrimonial de la zona, devora el monestir de la Real, i també per mitjà de la llei de mesures urgents per a la protecció del territori.
"Totes les mesures possibles"
El president autonòmic, Francesc Antich, confirmà ahir que el seu gabinet posarà en marxa "totes les mesures possibles" perquè les obres de Son Espases "no s'aturin ni un dia" a pesar dels actes judicials en contra, i admeté que els serveis jurídics de la Comunitat fan feina, al marge de la defensa dels recursos judicials, per trobar-hi solucions "en temes legislatius".
Antich, en declaracions als mitjans després d'una reunió al Consolat amb els agents socials, subratllà que "la primera passa" és fer "una bona defensa" dels recursos presentants, però que "en segon lloc" s'hauran d'estudiar les mesures legislatives. El president es va referir explícitament a la fórmula del decret llei recordant que fa poc que s'ha aplicat per agilitar l'edificació de l'hospital d'Eivissa i va mantenir que "tothom ho ha trobat molt normal".
Una controvertida potestat que ja s'ha utilitzat cinc pics
El decret llei és una nova potestat que té el Consell de Govern, des d'aquesta legislatura i a partir del nou Estatut d'Autonomia, que permet a l'Executiu, "en cas d'extraordinària i urgent necessitat", dictar mesures legislatives pel seu compte. Entren en vigor de manera immediata i només han de rebre una ratificació del ple del Parlament en un termini de 30 dies.
El Govern actual ja ha recorregut cinc pics a la fórmula del decret llei des que començà el seu mandat: un amb mesures de protecció del territori -una moratòria fins que no se n'aprovà la llei-, un altre de propostes fiscals anticrisi, els anomenats decrets Nadal i Grimalt i, també, l'esmentat per accelerar l'hospital d'Eivissa. Es tracta d'una norma sempre controvertida per la dificultat de justicar l'"extraordinària i urgent necessitat" que l'Executiu se subrogui la capacitat legislativa. El PP, a l'oposició, ha criticat "l'ús i l'abús" d'aquesta fórmula per part del Govern.