Segueix-nos F Y T R
Crisi al Consell

Ruptura sense fer sang

UM escenifica en el ple del Consell el trencament i vota amb el PP una moció crítica amb la tele insular. Els seus consellers no seuen als escons del govern, però Armengol no n'ha signat el cessament. “Depèn d'UM recompondre-ho”, assegura

| Palma |

S'escenificà la ruptura del Pacte, però no hi hagué sang. El ple del Consell fou l'escenari on es visualitzà, ahir i per primer pic, que UM ja no forma part de l'Executiu insular i que la presidenta, Francina Armengol (PSOE), governa ara en minoria, amb 14 dels 33 consellers insulars. Tanmateix el trencament es limità només a un canvi d'ubicació dels consellers d'UM, que ja no ocupen els escons del govern, i a una única votació en la qual UM votà amb el PP per fer perdre els qui fins ara eren els seus socis, PSOE i Bloc. No passà d'aquí. No es dugué al ple el cessament dels tres consellers executius d'UM que dimitiren dilluns, perquè Armengol encara no ha signat els decrets. No hi hagué tensió ni paraules gruixades i cap representant d'UM no hi intervingué.

Si que hi hagué expectació en un dels plens que més públic congregà -la majoria, polítics- i que menys estona durà -no arribà a una hora i un quart-. UM votà amb el Pacte tots els punts que duia el Govern insular i el PP veié com s'aprovaven les tres mocions que havia presentat. Dues per unanimitat -una per congelar la taxa del fems i l'altra per facilitar informació a l'oposició- i una altra amb el suport d'UM, crítica amb la gestió de la Televisió de Mallorca. La proposta, que reclamava "objectivitat, veracitat i imparcialitat" i demanava que s'explicàs la desaparició del programa A Debat, sortí amb el vot en contra de PSOE i del Bloc.

El moment en què PP i UM alçaven la mà alhora fou una de les imatges del dia. L'altra fou la dels consellers d'UM asseguts en escons que no eren els del govern o, fins i tot, entre el públic, com féu Cati Julve, que no és electa i que en dimitir de consellera de Medi Ambient queda sense càrrec a la institució. A la cadira de la vicepresidenta, que fins ara ocupava Dolça Mulet, es va seure la socialista Maria Lluïsa Dubón.

En les intervencions predominà la prudència i, fins i tot, el PP evità la contundència d'altres ocasions. El popular Jaume Font retirà una interpel·lació i les preguntes del seu grup i per justificar el seu gest de "responsabilitat" obrí un curt debat, l'únic que es produí, perquè es parlàs de la ruptura del Pact. El del PP advertí que la institució està ara "descafeïnada" per la crisi del Pacte i apuntà que Armengol està "amb l'aigua al coll". Acabà donant un marge d'una setmana perquè la situació es "recompongui" i s'aclareixi si es refà el Pacte o si el PSOE i el Bloc governen a partir d'ara en minoria.

Armengol: "Depèn d'UM"

Armengol reconegué que el seu equip passa per una situació de "dificultat" i "depèn d'UM recompondre-ho". L'afirmació de la presidenta no agradà gens als uemites. Armengol coincidí amb Font en la necessitat de garantir estabilitat per donar respostes a la crisi econòmica. En el debat també entrà la vicepresidenta Joana Lluïsa Mascaró (Bloc). Contestà a Font i negà que PSOE i Bloc tinguin l'aigua al coll, però afirmà que intentaran recompondre la situació i "si no pot ser, ens canviarem les cadires i ja està". Font l'avisà que no hi haurà canvi de cadires.

UM no descarta el PP, però veu més un govern en minoria

El consell polític d'UM -màxim òrgan entre congressos- aplaudí ahir la decisió de trencar el Pacte al Consell i donà "carta blanca" a l'executiva per triar entre tres escenaris possibles: deixar el Pacte en minoria, reconduir la situació amb el PSOE i el Bloc o cercar l'acord amb el PP i forçar una moció de censura. La portaveu, Cati Julve, aclarí que tots tres es tindran en compte, reconegué que no s'ha parlat amb els populars i avançà que l'opció més probable és que el PSOE i el Bloc hagin de governar en minoria.

UM també acceptà la dimissió de Damià Nicolau com a secretari general i la seva substitució per part de Joan Monjo. Respecte al trencament del Pacte, Julve el desvinculà de les qüestions judicials i reiterà que no podien continuar en una institució "paralitzada".

Precisament ahir, el president d'UM, Miquel Àngel Flaquer, es reuní per primer pic amb la cap del Consell, Francina Armengol (PSOE), per exposar-li els motius de la ruptura. No hi hagué acords i es faran més reunions. UM va admetre que també s'havien mantingut contactes amb el president Antich. Al matí, Antich assistí a una reunió a Madrid en la qual també es trobava el número dos del PSOE, José Blanco.

+ VIST