Segueix-nos F Y T R
Crisi al Consell

El Pacte fixa a dijous, dia de Son Baco, el límit per salvar la crisi

Es votarà al Parlament l'esmena per permetre el projecte urbanístic, que PSOE i Bloc rebutgen. Fins llavors cercaran solucions. Si UM hi vota a favor, les probabilitats que es trenqui l'acord al Govern seran molt altes. Un dels socis ja demana una reunió al màxim nivell per aturar la crisi. Armengol continua sense destituir ningú al Consell

Antich i Armengol en la reunió dels socialistes de la setmana passada. | JOAN TORRES

| Palma |

Dijous, dia 15 d'octubre, és la data límit que es fixen les forces del Pacte per cercar una solució que posi fi a la crisi política actual. Aquell dia, si no hi ha nous ajornaments, se sotmetrà a votació al Parlament l'esmena d'UM per permetre el projecte urbanístic de Son Baco (Campos), que no volen ni el PSOE ni el Bloc. Si abans no s'arriba a un acord i s'acaba aprovant l'esmena, la crisi que ara es localitza al Consell s'escamparia i les possibilitats que el Pacte es rompi al Govern serien molt altes. Així ho reconeixen dirigents socialistes i del Bloc, alguns dels quals aposten per deixar UM fora de l'Executiu si prosperàs la polèmica esmena, que s'ha de discutir en comissió parlamentària. Fins i tot el president del Govern, Francesc Antich (PSOE), ha deixat clar en reiterades ocasions que aquest projecte urbanístic està fora del Pacte signat.

Ara, la solució al problema de Son Baco s'ha convertit en una de les prioritats que els partits del Pacte tenen sobre la taula i és també un dels elements que es negocien per resoldre la crisi del Consell. De moment, les negociacions que s'han portat a terme per cercar alternatives al polèmic projecte, entre aquestes la modificació del Pla Territorial, no han prosperat. Ara, a més, hi ha una data límit. Queden sis dies. El PSOE i UM llançaren ahir missatges reconciliadors després de la primera reunió entre la presidenta del Consell, Francina Armengol (PSOE), i el president d'UM, Miquel Àngel Flaquer. Se cerquen solucions als problemes, alguns de tipus domèstic, que ha al·legat UM per trencar el Pacte al Consell, però damunt la taula també hi ha qüestions com la de Son Baco, la modificació del Pla Territorial, la revisió del Pla de carreteres i el canvi de composició de la Comissió d'Urbanisme.

El fet que alguna d'aquestes qüestions, com ara Son Baco, sobrepassi l'àmbit del Consell portà ahir el Bloc a reclamar una reunió dels màxims dirigents de les forces polítiques que signaren l'acord de governabilitat.
De moment, la presidenta del Consell, Francina Armengol, continua sense detituir els alts càrrecs d'UM que dimitiren la setmana passada. En un gest de bona voluntat, esperant que s'arribi a un acord, manté la situació de provisionalitat a la institució. En la reunió ordinària del Consell Executiu -el Govern del Consell- que es va fer ahir, només donà compte de les dimissions dels responsables d'UM, però no els destituí. Armengol assumeix la firma dels consellers, mentre els directors insulars i secretaris tècnics continuen de manera transitòria exercint els seus càrrecs.

El PP en culpabilitza Antich

El PP culpabilitza Francesc Antich de la crisi política en el si del Pacte i el portaveu dels populars, Carles Simarro, considerà ahir "que el primer cap que hauria de rodar" seria el del president del Govern, per haver estat "incapaç" fins ara de "posar ordre" arran de la ruptura d'UM al Consell de Mallorca la setmana passada. Simarro afirmà que al PP li sembla "inaudit" que Antich "no agafi les regnes" en aquesta situació i al seu entendre "li manca valor, coherència i capacitat de lideratge". "Això sembla un pel·lícula barata d'un mal guionista", sentencià. Ara bé, Simarro va ser molt menys contundent quan li demanaren si el PP balear és ara mateix una alternativa real de govern i si, en conseqüència, es planteja actuar a través de mocions de censura en el cas que el Pacte s'acabàs trencant definitivament. "Ningú no ha de marcar els temps al PP i, ni descartam una moció de censura ni l'aplaudim", declarà, per afegir després que "el PP està preparat per governar, com hi estava al 2007, i tenim un equip perfecte per dur el Govern i sortir de la crisi". El portaveu popular tornà als problemes del Pacte i mostrà la preocupació del seu partit perquè "els motius oficials d'UM per sortir del Consell siguin que la institució està paralitzada". Toni Fuster, que ahir s'estrenava com a portaveu adjunt amb Simarro, afegí que també els preocupa que "el detonant real puguin ser els certificats que sortiren del Consell per ordre de la Justícia", però no aclariren en quin sentit.

L'IVA, "la segona ecotaxa"

El PP també aprofità per tornar a criticar la pujada de l'IVA acordada per l'Executiu central, pels efectes en el sector turístic, i carregà de manera especial contra el secretari d'Estat de Turisme, el mallorquí Joan Mesquida, a qui acusà de "tornar a castigar el sector", ara amb "una segona ecotaxa", com la que aplicà en el primer Pacte de Progrés.

Esquerra Unida no fa cas de l'acord del Bloc sobre Nadal

La direcció d'Esquerra Unida eludí dimecres l'acord pres en els òrgans de coordinació del Bloc -força que integra amb el PSM, Esquerra i Els Verds- quan exigí al president, Francesc Antich, que destitueixi Miquel Nadal (UM) com a conseller de Turisme, independentment que el Tribunal Superior de Justícia (TSJB) li imposi o no mesures cautelars. Dirigents del PSM els varen retreure ahir que creassin més pressió sobre el Pacte demanant la dimissió de Nadal com a regidor, perquè és un càrrec electe que es troba en una situació semblant a la del president d'UM. Miquel Àngel Flaquer, que és portaveu d'UM al Consell i no està a l'equip de govern, està imputat i amb fiança per responsabilitat civil.

Els nacionalistes atribuïren la resposta a un "atac de gelosia" per l'executiva que havien fet el dia abans. EU reuní la seva direcció l'endemà i féu una passa més exigint el cap de Nadal com a conseller i també com a regidor.
La decisió es contradiu amb el parer dels dirigents d'EU en la comissió de seguiment i coordinació del Bloc. Amb el vistiplau d'EU, aquest òrgan havia acordat agafar el guant del mateix Nadal, que ha dit que dimitirà de conseller en el cas que el TSJB adopti mesures cautelars per la seva imputació en el cas Can Domenge. El Bloc, per no tensionar més el Pacte, posà el llistó de la petició de dimissió on el deixà Nadal. EU, també a diferència del Bloc, demanà per primer pic la dimissió de Nadal com a regidor de Cort, quan no forma part de l'equip de govern i quan ningú no pot decidir sobre la seva acta de regidor.

Al marge de les discrepàncies al Bloc, la decisió d'EU evidencia diferències internes en la formació, per les contradiccions entre les mesures preses i les que s'havien acordat dins el Bloc. La consellera Fina Santiago defensaria les posicions del Bloc quant a la petició de dimissió de Nadal i, en canvi, el tinent de batle de Cort, Eberhard Grosske, seria més partidari de les posicions aprovades dimecres per la direcció d'EU. Unes decisions que s'acordaren, precisament, quan el màxim responsable del partit, David Abril, era de viatge a Bolívia.

 

+ VIST