Segueix-nos F Y T R
Can Domenge

Nou cop judicial a UM

La presidenta del Parlament i expresidenta del Consell de Mallorca està citada a declarar pel cas Can Domenge el proper 16 de novembre al TJSIB. El mateix dia també testificarà com a imputat Fernando Rubio, conseller del PP en el Consell

Maria Antònia Munar, ahir al Parlament. | MONTSERRAT T DIEZ

| Palma |

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha imputat la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, en el cas Can Domenge. El magistrat de la Sala Civil i Penal del TSJIB, Francisco Javier Muñoz, dictà ahir una providència en què cita a declarar com a imputada l'expresidenta del Consell de Mallorca i presidenta d'honor d'Unió Mallorquina el proper 16 de novembre. També està citat com a imputat el mateix dia Fernando Rubio, conseller del PP en el Consell de Mallorca. En la providència el magistrat Muñoz cita, així mateix, com a testimonis el 17 de novembre José Manuel Vich Montaner, Helena Montes Paniagua, Andrés Crespí Prunes, Juan A. Morro Colom, Miquel A. Serra Mir, Àngel Sánchez-Cantalejo i Vicente Tomás Esteva. A més, requereix a la constructora Sacresa que aporti el Màster Pla i estudis previs per a la construcció d'habitatges en la finca Can Domenge, que varen realitzar els arquitectes Jean Nouvel i Josep Ribas.

Contractes i factures

La providència demana igualment que els representants de les promotores immobiliàries Es puig des Falcó, Asescon i Dabney presentin a la causa còpia de tots els contractes, factures o similars dels equips d'arquitectes i enginyers autors dels projectes que es presentaren al concurs públic que el Consell de Mallorca convocà el 3 de gener de 2006 per a la construcció d'habitatges a Can Domenge. Requereix, a més, còpia de justificants documentals dels pagaments satisfets per aquestes tasques i els estudis preliminars dels projectes. Es puig des Falcó i la UTE formada per Promociones Son Dameto participaren en el concurs públic per a la construcció de 600 habitatges al solar palmesà. El concurs finalment el guanyà la UTE Sacresa-Ferrà Tur.

El Cas Can Domenge s'inicia amb la denúncia del grup Núñez i Navarro davant la venda dels terrenys de Can Domenge a la UTE formada per Sacresa i Construccions Ferrà Tur per 30 milions d'euros. La constructora catalana es presentà al concurs públic i realitzà una oferta de 60 milions d'euros, que doblava la xifra aportada per la UTE. Segons un informe d'Hisenda encarregat per la magistrada Carmen González, el preu del mercat del solar en el moment de l'adquisició era d'uns 60 milions d'euros.

El TJSIB assumí a principi d'octubre el cas Can Domenge. El magistrat Muñoz acordà fer-se càrrec de les competències per instruir l'operaicó i sol·licità a la jutgessa Carmen González del Jutjat d'Intrucció 12 de Palma que li remetés la causa. A principi d'octubre, es conegué la imputació dels conseller de Turisme i exvicepresident del Consell de Mallorca, Miquel Nadal, i el diputat autonòmic i exresponsable d'Ordenació del Territori de la Institució, Bartomeu Vicens. Ambdós són polítics aforats.

"Estic tranquil·la, perquè no he fet res mal fet"

Maria Antònia Munar explicà ahir que en política "el fet de governar i prendre decisions té conseqüències. Un pren decisions i riscos. En el moment en què algun ciutadà se sent perjudicat i presenta una demanada , com en aquest cas el senyor Núñez, pot ocórrer que cridin a declarar aquelles persones que expliquin el desenvolupament del projecte. Això ja havia passat en la majoria d'aquelles persones que participaren i votaren a favor de Can Domenge, i ara faltàvem el portaveu del PP en el Consell, el señor Fernando Rubio, i jo mateixa, com a presidenta de la institució.

És un fet normal. Els polítics som ciutadans com els altres i, per tant, hem de respondre de les nostres actuacions. Els polítics per molt que siguem la presidenta del Parlament o fóssim la presidenta del Consell, som persones com tothom i hem de donar resposta davant els tribunals com qualsevol altre ciutadà. Com sempre hem fet a Unió Malloquina, jo aniré a declarar el dia de la citació. Entra dins la més estricta normalitat", explicà Munar.
La presidenta del Parlament es mostrà tranquil·la davant la imputació del Tribunal Superior. "Estic tranquil·la, perquè jo no he fet res mal fet", manifestà, des del convenciment que respondrà les preguntes de les parts sobre el cas Can Domenge.

Un concurs maleït

El cas Can Domenge investiga la presumpta adjudicació irregular del projecte urbanístic que du el mateix nom.
La causa s'inicia amb la denúncia realitzada per la constructora catalana Núñez i Navarro davant la venda dels terrenys de Can Domenge a la UTE formada per Sacresa i Construcciones Ferrà Tur. L'empresari i expresident del Barça Josep Lluís Núñez considerà que el Consell de Mallorca havia afavorit la UTE en l'adjudicació del projecte mitjançant un concurs públic fals. El gener del 2006 el Consell de Mallorca posà en venda a través d'un concurs públic els terrenys amb la intenció de dotar la zona d'un nou projecte urbanístic emblemàtic amb la construcció de 600 habitatges en el solar palmesà. Núñez i Navarro hi presentà una oferta de 60 milions d'euros que doblava la realitzada per la UTE. Tot i així, l'adjudicació anà finalment a mans de Sacresa i Ferrà Tur, que pagà 30 milions d'euros per la compra de les terres. Segons un informe d'Hisenda, el preu del mercat del solar en el moment de l'adquisició era d'uns 60 milions d'euros.

Territori aforat

Al començament d'aquest mes la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior es declarà competent per assumir el Cas Can Domenge, en què estan imputats el conseller Miquel Nadal i el diputat Bartomeu Vicens, entre d'altres. El 2006 Nadal era el vicepresident del Consell de Mallorca i Vicens, el responsable de l'Ordenació Territorial de la institució. Amb la providència que dictà ahir el magistrat Muñoz també queda imputada en la causa la presidenta del Parlament i expresidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar. La causa passa així a tenir tres polítics aforats.

Anteriorment, el cas havia estat investigat per la magistrada Carmen González al Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma. La jutgessa va decidir sol·licitar al TSJIB que se'n fes càrrec i féu una exposició raonada en què considerava que els dos principals imputats, Nadal i Vicens, eren aforats. González havia trobat "indicis racionals de criminalitat" en aquests dos homes i els va acusar dels presumptes delictes de prevaricació, falsedat i malversació de cabals públics. A més, en el cas de Nadal, tractà d'agreujant el fet que l'exvicepresident del Consell hagués actuat amb "dol" (mala fe).

Fiança milionària
A principi de setembre la jutgessa també trobà indicis de criminalitat contra el president d'Unió Mallorquina, Miquel Àngel Flaquer, i la UTE formada per Sacresa i Ferrà Tur, que va obtenir els terrenys de Can Domenge, i en aquest sentit González els fixà una fiança de 38,5 milions d'euros per responsabilitat civil. L'advocat de Flaquer, Eduardo Valdivia, va recórrer la fiança milionària. La UTE, per part seva, també hi va mostrar oposició i va oferir com a garantia de pagament la possessió de Can Domenge. Fiscalia Anticorrupció també havia demanat que el cas Can Domenge s'elevàs al TSJIB a causa de la imputació de dos homes aforats.

 

+ VIST