No són dies alegres, aquests que ara vivim, per a les entitats que treballam en favor de la llengua catalana.
La retallada econòmica del Cofuc, que en minvarà el pressupost en un 40%, encengué les alarmes vermelles a ERC. Ara, però, és la Direcció de Política Lingüística la que apareix en el debat públic. Ho fa amb la intenció de tranquil·litzar els ànims dins del moviment pro llengua. "Cap nouvingut no quedarà sense plaça per cursar estudis de català", assegurà Margalida Tous, directora general del grup. "Ja sigui a través del Cofuc o de la Direcció General, l'oferta de cursos serà garantida", hi afegeix.
De fet, segons Política Lingüística, dirigida pel PSM, s'han d'optimitzar recursos. "Ara mateix, per exemple, ja estam subvencionant els cursos de català per a algunes associacions que ens ho demanen", explica Tous. La idea és sufragar directament la contractació del professorat necessari, unes tasques que, ara per ara, realitza el Cofuc. Tanmateix, el consorci no podrà oferir el mateix nombre de cursos si es manté la retallada econòmica de 816.00 euros en els seus pressuposts.
Hi ha la coincidència que aquesta xifra és pràcticament tota la retallada que assumeix, en conjunt, l'àrea de Política Lingüística (devers 900.000 euros). La comparació no tingut bona acollida en l'aparell del Cofuc, si bé Política Lingüística també matisa que la retallada no és així. "El que succeeix és que el consorci ha rebut enguany 600.000 euros més que durant el 2008. Aquesta quantitat extra s'ha destinat a eixugar el deute que varen trobar els nous gerents en arribar al Cofuc -aclareix Tous-. Una vegada sanejats els comptes del consorci, s'ha tornat a la quantitat de partida de l'any 2008 amb una disminució del 15%, que s'ha aplicat a totes les empreses públiques". Des de la direcció del Cofuc, però, s'han escandalitzat en entendre que són ells els que assumeixen el 90% de la retallada de tota l'àrea de Política Lingüística.
Desaparició del Cofuc
Ara bé, la polèmica s'ha agreujat encara més en fer-se públiques les reflexions del conseller d'Educació, Bartomeu Llinàs, qui valorà la possibilitat d'eliminar el Cofuc. L'anàlisi partia, però, de la desvirtuació que pateix el Cofuc en la seva concepció de "consorci". "Hauria de ser una entitat participada per diverses administracions, extrem que fa anys que no s'aplica al Cofuc ja que únicament rep finançament de la Conselleria d'Educació i Cultura", matisa Margalida Tous.
Tanmateix, es tracta de valorar "l'oportunitat o no de mantenir consorcis que no obeeixen als principis pels qual varen ser creats", assenyala Tous com a nus gordià del problema que, avui dia, amenaça el català. La tempesta, de fet, és motivada per uns pressuposts que no agraden a ningú. "Ni a nosaltres, ni a ningú, no agrada que retallin els doblers!", diu la màxima responsable de Política Lingüística.