Maria José Salas començà treball social a la UIB a 27 anys. Abans havia treballat durant anys com a hostessa de vol per a una companyia xàrter alemana. "Quan vaig deixar de volar, vaig decidir baixar a terra. Llavors em vaig decantar pel tema social. De ben jove havia fet voluntariat i havia mirat d'ajudar la gent". Actualment, Salas forma part de l'equip de treballadors socials que formen el Servei d'Atenció Social als Jutjats (SASJ). Pertanyen a la Fundació Ires (Institut de reinserció social), amb seu a Barcelona i delegació a les Balears. "La nostra feina consisteix a fer una atenció psicosocial de les persones que estan afectades per una causa judicial penal: qualsevol que tingui un problema amb la Justícia. No cal que estigui encausat: també informam dins l'àmbit familiar. Si t'han imputat en una causa i tu n'ets l'acusat o la víctima, llavors la mateixa secretària judicial et pot dir que vinguis a parlar amb els serveis socials perquè et donem un cop de mà.
La gent ens conta els seus caos, els feim preguntes, recollim informació i a partir d'aquí feim una proposta al jutge o al secretari. Per exemple, si ets drogoaddicte i no has estat mai en tractament, et derivem a un servei d'atenció de dependents. Per què? Perquè la drogodependència és un atenuant". El dia a dia al jutjat "és un remolí, una muntanya russa d'emocions: veus gent amb problemes i els seus patiments, però has de saber desconnectar. Per nosaltres, la privació de llibertat és un ultratge a un dels drets fonamentals i, per això, sempre intentam proposar mesures alternatives al jutge: suspensions de condemna, treballs per a la comunitat, etc. La comissió del delicte la consideram com un fet puntual a partir del qual podem treballar".
Bàsicament, duen a terme tres tipus d'actuacions: informació i assessorament, tractament psicosocial i ajuda en tràmits i gestions. Són presents al jutjats de l'avinguda d'Alemanya i als de Manacor i Menorca. A Palma, únicament treballen amb causes penals, però a Manacor també atenen civils. "L'àmbit judicial és molt desconegut per la majoria de la gent, sobretot si parlam de persones sense estudis. Cal que la gent sàpiga que hi som. De vegades, simplement els ajudam a cercar un advocat d'ofici. Hi ha molta gent que no sap que hi té dret. Procuram donar la informació necessària perquè es puguin convertir en protagonistes de la seva història".
Drogoaddicció
El casos que més tracten són per drogoaddicció, encara que també n'hi ha molts de violència de gènere. Segons la memòria de 2008, gairebé el 50% de les persones que varen atendre presentava algun tipus de consum abusiu. D'aquest percentatge, un 35,5% és reincident. "Veim cada cas i en redactam informes amb propostes que feim arribar al jutge. Consideram que un drogodependent és una persona malalta que no està al 100% de les seves facultats. I se l'ha de tractar com el malalt que és. És millor un centre de rehabilitació que no pas la presó".
Quant a violència de gènere, "ens coordinam molt amb l'Oficina d'ajuda per a les víctimes. Des dels jutjats envien agressors i víctimes. Quan ens hi solapam, nosaltres agafam els agressors i els derivam a programes específics. La Fundació Ires, en col·laboració amb l'Ajuntament de Palma, té un programa per a ells. També treballam amb les víctimes", indica.
Respecte de malalties mentals, el 27,71% de les persones ateses el 2008 presentava algun tipus de problema de salut mental. Hi ha molta reincidència. Molts de casos són per esquizofrènia. La major part dels usuaris del Servei d'Atenció Social als Jutjats són homes (un 69,8% l'any 2008) amb una edat mitjana d'entre 31 i 45 anys. El 78,8% té l'ESO o equivalents. "El nombre d'analfabets hi resulta mínim, però de gent sense estudis n'hi ha bastant".