I després de Munar arriba el torn de Matas

La corrupció política a les Balears ha arribat a fites històriques sense cap mena de precedents, un munt de causes i càrrecs imputats que ja són difícils de comptar

| Palma |

La setmana comença amb gran expectació mediàtica. Dimarts, finalment, Jaume Matas, la seva dona, Teresa Areal; el seu cunyat i exgerent del PP, Fernando Areal, i el seu amic i expresident de Gesa, Bartomeu Reus, acudiran a declarar com a imputats pel cas Palma Arena. S'hi investiguen els milionaris sobrecosts al velòdrom palmesà i un presumpte enriquiment irregular de l'expresident.

La Fiscalia Anticorrupció ha destapat la capsa de Pandora a les Illes i els processos judicials en marxa amb polítics i amb expolítics imputats col·lapsen dia sí i dia també els titulars. El llistat d'incriminats és tan gran que fins i tot costa comptabilitzar-ne el total exacte -amb càrrec-. La voràgine és tanta que només cal recordar que la setmana passada l'expresidenta del Parlament Maria Antònia Munar hagué de pagar la fiança més elevada a les Balears en matèria de corrupció per evitar entrar a la presó -350.000 euros-. Abans, el seu exnúmero 2 Miquel Nadal l'havia incriminada en una trama de corrupció en el cas Maquillatge. Es fan càbales per veure si Matas superarà aquesta fiança. El que sí que s'espera és que arribi a Mallorca gairebé amb el passaport a les mans per deixar-ho al jutjat que l'investiga.

El PP i UM centren la major part dels processos. La darrera setmana, l'exconseller Francesc Buils, l'empresari Jacint Farrús i els dos propietaris de Minser han protagonitzat la segona fase de l'operació Voltor. Els quatre quedaren en llibertat, després de dipositar fiances de 100.000 euros. Setmanes abans també ho feren altres expolítics de pes del partit nacionalista, com Miquel Nadal i Miquel Àngel Flaquer. Tots estan relacionats amb el primer cas de corrupció d'aquesta legislatura, que provocà el trencament del Pacte de Progrés. És el cas Inestur, també conegut com a operació Voltor, que encara està sota secret de sumari. Les fiances, tant penals com civils, tant a Maquillatge com a Voltor, són milionàries.

Allò ben curiós és que hi ha polítics que repeteixen imputació en casos diferents, tot i que els delictes gairebé són els mateixos: malversacio, prevariació, suborn, frau, falsedat... L'exdiputat d'UM Bartomeu Vicens s'endú la palma d'imputacions, seguit de Nadal. Vicens, fins i tot, ja ha estat condemnat per una peça separada de Son Oms. Així mateix, s'han produït encaraments, com en el cas de Nadal i l'exconseller Miquel Àngel Grimalt, un altre cop per Maquillatge. A més, s'especula amb un possible encarament entre Nadal i Munar, malgrat que a hores d'ara no s'hagi demanat.

Eivissa i Menorca
No ens hem d'oblidar del PSOE i de les altres illes: Menorca i Eivissa. La portaveu del Govern i consellera de Turisme, Joana Barceló, i el president del Consell de Menorca, Marc Pons, han estat imputats arran d'una querella presentada pel polèmic empresari Valeriano Allés en relació a una pedrera. També tenim el cas Eivissa Centre, en què hi ha imputat el president del Consell d'Eivissa, Xico Tarrés.

D'altra banda, el Tribunal Superior de Justícia (TSJIB) té en tràmit tornar casos com Can Domenge i Son Oms als jutjats d'instrucció perquè els polítics aforats (Munar i Vicens) han deixat de ser-ho. En canvi, n'acolliran de nous, com el cas Scala, en què el diputat per Eivissa Josep Juan Cardona (aforat) està imputat en relació a l'entramat d'empreses del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB). Aquí, a més, hi són l'exgerent de l'organisme Antònia Ordinas, coneguda per la capsa de Cola Cao, i l'exdirector de Promoció Industrial Kurt Viaene.

Així mateix, sembla que aviat es reactivarà el cas Pla Territorial i que s'iniciarà l'Ibatur. Encara coegen desenes de peces del cas Andratx. Altres processos queden en stand by, aturats en el temps, a l'espera d'una nova activació judicial, com Eivissa Centre, Turisme Jove, cas Peatge, etc.

+ Vist