Segueix-nos F Y T R

UM fa autocrítica, renega del clientelisme i aposta per l'ètica

La ponència ètica que es presentarà en el congrés del pròxim dia 17 a Manacor imposa un codi de bones pràctiques i proposa la firma d'un nou contracte polític amb Mallorca

El president d'UM Josep Melià té clar que és imprescindible no mostrar cap dubte davant la lluita contra la corrupció. | S. AMENGUAL

| Palma |

La ponència ètica que l'actual direcció d'Unió Mallorquina presentarà en el congrés de Manacor suposa una important autocrítica i preveu la implantació d'un codi de bones pràctiques. El congrés de refundació d'Unió Mallorquina, que tindrà lloc el pròxim 17 d'abril a Manacor, volen que serveixi per rellançar el partit i desvincular la imatge de la formació política de la corrupció.

La ponència ètica comença reconeixent un distanciament de la ciutadania respecte de la societat i fa una autocrítica contundent en dir que "és evident que la manca d'una resposta clara i coherent davant d'alguns episodis han fet que es posi en dubte l'honorabilitat i el prestigi de la nostra gent...". Unió Mallorquina pretén que quedi ben clar que "l'ètica és un principi bàsic, el primer principi, del nostre compromís polític".

En aquest sentit, UM reconeix que una part de la societat mallorquina percep que "l'única preocupació del partit ha estat l'assoliment del poder com a objectiu en si mateix". UM continua amb la dura autocrítica i afirma en la ponència ètica que "la intervenció en el govern de les institucions s'ha de plantejar des de la voluntat de representar un projecte de vertebració i modernització de Mallorca i de les Illes Balears. Com no pot ser d'altra manera, UM criticarà amb duresa la corrupció política en afirmar que "la corrupció és la pitjor malaltia en què pot caure la democràcia".

Així mateix, fa una referència clara al clientelisme polític. La ponència nacionalista diu textualment: "Les ajudes, les subvencions i les contractacions no han de ser convertides en esca a través de la qual comprar voluntats. La nostra política no pot tenir com a punt de referència la compra, sinó la convicció. Explica que l'existència d'una tendència clientelar dins els partits no ens pot fer perdre el sentit de les coses; pensar que un projecte polític pot sobreviure i reeixir simplement damunt el clientelisme, a més d'una aberració, és un error".

La ponència ètica recorda que els pactes poden contribuir a l'estabilitat, a garantir la governabilitat, però recorden que UM "no és una formació amb vocació de frontissa". En aquest sentit, i en el que sembla una clara advertència al Partit Popular, la ponència ètica, que se sotmetrà a l'aprovació dels delegats en el congrés, manifesta que "mai no es callarà davant les actuacions en contra de Mallorca que puguin fer altres formacions". UM estableix que els càrrecs púbics s'han de regir pels principis "d'honorabilitat i eficàcia".

Unió Mallorquina proposa un "nou contracte polític amb Mallorca, que suposa reformes en els sistema de partits, les institucions i l'ordenament jurídic que permetin més participació, més transparència, més proximitat i més control".

Els quatre eixos bàsics d'aquest nou contracte són els següents:
+ participació. UM vol obrir-se a la societat i aprofundir en la transparència de la seva activitat política.

+ transparència. El partit fa una aposta clara per augmentar la transparència i proposa incrementar les competències de les intervencions internes i dels mecanismes de control externs. I es mostra partidari de tirar endavant la llei del sector públic. Planteja, a més, la modificació de la Llei de finançament dels partits polítics i recorda que el sistema nord-americà, "que advoca abans per la transparència que per la hipocresia, pot ser un bon model".

+ proximitat. Pretén que la presa de decisions sigui tan pròxima com sigui possible. Vol que el ciutadà pugui influir, suggerir i participar d'una manera més plena.

+ control. UM fixa un codi de bones pràctiques. Els seus càrrecs públics s'han de regir pels princips de l'honorabilitat, la submissió plena a la llei i al dret, la transparència aplicada tant als aspectes patrimonials com al rendiment de comptes en l'exercici de la seva funció, l'austeritat en la gestió dels recursos públics, l'estima al país, a la seva identitat i la voluntat de fer-lo prosperar. Així mateix, UM vol que els càrrecs públics de primer nivell publiquin pels mitjans adients la declaració de béns i patrimoni.

+ VIST