Segueix-nos F Y T R
Palma Arena

Matas abona la fiança al comptat

L'expresident ha demanat un crèdit provisional per aconseguir els doblers. Dimarts es realitzaren dos moviments d'un milió i mig d'euros cadascun al compte del jutjat des de la Caja de Arquitectos i el Banco de Valencia

Jaume Matas fou entrevistat per IB3 el mateix dia en què diposità els tres milions de fiança. | Ferran Aguiló - Efe.

| Palma |

Jaume Matas no ingressarà de moment a la presó, perquè dimarts vespre diposità els 3 milions de fiança que li havia demanat el jutge del cas Palma Arena. L'expresident realitzà l'operació mitjançant dues transferències d'un milió i mig d'euros cadascuna des de la Caja de Arquitectos Sociedad Cooperativa de Crédito i des del Banco de Valencia. A la primera entitat hi té la hipoteca de 600.000 euros per la compra del casal de Sant Feliu. Els doblers, segons el misser Rafel Perera, "procedeixen d'una operació de crèdit provisional, aconseguida en base a garanties aportades per Jaume Matas i per terceres persones".

El jutge Castro rebé ahir a primera hora la notificació de Banesto -on el jutjat té un compte corrent- que fa constància del pagament. Perera també es presentà al jutjat i mostrà la documentació acreditativa.
Tot apunta que el jutge sol·licitarà al Banc d'Espanya la documentació necessària sobre la concessió del crèdit a Matas. Castro pot demanar quines són les garanties aportades i quines són les terceres persones que l'han ajudat, en línia amb la investigació del patrimoni de l'expresident. D'altra banda, el Banc d'Espanya, com a òrgan regulador, també pot sol·licitar les operacions realitzades per Caja de Arquitectos i el Banco de Valencia.
La transacció bancària era una de les tres possibilitats que podia usar Matas per dipositar la fiança. Les altres dues són l'aportació d'escriptures i els avals bancaris. La transferència -o moure diners d'un compte a un altre- sembla cosa senzilla, però aconseguir els tres milions d'euros no ho és tant.

Crèdits i condicions

Segons un assessor fiscal consultat per dBalears, el primer a tenir en compte és que un crèdit és un "contracte, un pacte entre dues parts. En aquest cas, entre Matas i l'entitat que li ha concedit els doblers". Això vol dir que les condicions del crèdit les pacten ells. Queda fora del nostre coneixement si les condicions que Matas ha acordat són les mateixes per a qualsevol altra persona, però no tenen per què ser-ho. Un altre punt interessant és que el préstec que Matas ha rebut el podria acabar pagant un "amic" que l'hagi avalat. El que sí que és indiscutible és que l'operació ha de disposar de garanties suficients, presumiblement els béns i immobles de l'expresident.

+ VIST