Segueix-nos F Y T R
Palma Arena

Tots els milions de la fiança de Matas surten del Banco de Valencia

La Caja de Arquitectos rebé una transferència d'1,5 milions de l'entitat llevantina, que Matas ingressà després al jutjat

Domingo Parra, José Luis Olivas, Matas i el llavors conseller d'Economia, Lluís Ramis d'Ayreflor, a finals de 2004. | Miquel Àngel Canals - M.À.C

| Palma |

Els tres milions d'euros de la fiança de Jaume Matas sortiren del Banco de Valencia. Els responsables de la Caja de Arquitectos desmentiren ahir que ells haguessin avalat el milió i mig d'euros de fiança i indicaren que havien rebut aquests doblers del banc valencià i que acte seguit l'expresident els transferí al jutjat. I és que la fiança dels tres milions que Matas abonà dimarts per eludir la presó té coa. Queda clar -de moment- que el Banco de Valencia va concedir un crèdit pont per una quantia indeterminada a l'expresident. Es parla d'una xifra aproximada al milió i mig d'euros. Però, i la resta? No està clar d'on ha sortit l'altre milió i mig. Els fiscals Anticorrupció en seguiran la pista. Es pensa en dues opcions: que Matas tingui béns desconeguts -s'especula que podrien ser als EUA, Mèxic o paradisos fiscals- o molts bons amics que li han deixat els doblers.

En qualsevol cas, tots els doblers de la fiança han sortit d'una manera o d'una altra del Banco de Valencia.
Quina lògica té la transferència a la Caja de Arquitectos? Fonts de la investigació no hi veuen una explicació lògica, "a no ser que se n'hagi volgut ocultar la procedència original". Fonts properes al cas apunten que Matas esperava una fiança alta després de la declaració, i superior als 350.000 euros de Munar, però en cap cas de tres milions. L'expresident ja n'hauria preparat una part, però va fer curt i hagué de reaccionar amb rapidesa per aconseguir-ne la resta. Tots els doblers haurien sortit del Banco de Valencia. A més, hauria estat la mateixa entitat qui hauria creat un joc d'aparences perquè no semblàs que tot sortia d'allà mateix. El banc podria témer per la seva imatge en un cas de tanta dimensió mediàtica, que interessa als seus clients i, també, al Banc d'Espanya i al jutge, que li poden demanar els comptes. Si el Banco de Valencia pensava que pel secret bancari la Caja de Arquitectos no diria d'on venien els doblers, s'equivocà. En veure el seu nom imprès en els mitjans, la caixa féu públic un comunicat que negava que hagués finançat Matas.

Reacció de la caixa

El director de l'oficina de la Caja de Arquitectos de Palma, Ginés López, afirmà ahir a dB que "nosaltres no hem donat cap crèdit ni préstec al senyor Matas". Afegí que "vam rebre una transferència al compte que el senyor Matas té a l'oficina de Palma. La transferència venia del Banco de Valencia per un import exacte d'1,5 milions d'euros". El directiu indicà que, poc després de l'ingrés, l'expresident "ens ordenà que transferíssim els diners a un compte del Jutjat d'Instrucció 3 de Palma sota el concepte de fiança de llibertat provisional". López reconegué que "es realitzà la transferència, però que no es féu cap aval ni crèdit pont amb el 0% d'interès, com ha publicat algun mitjà. Això no és vera. Nosaltres no hem pagat res al senyor Matas, només hem fet una transferència d'uns doblers que venien del Banco de Valencia". Així mateix, López manifestà que davant el que ha sortit als mitjans s'han vist amb l'obligació de fer un comunitat per aclarir les coses, ja que alguns clients s'havien queixat. "Ens hem sentit al·ludits i per això ho explicam", hi insistí.

Respecte de per què el Banco de Valencia els envià els doblers en lloc de fer la transferència directament, digué que "no ho sé, ni tinc per què saber-ho. Jo no sé quins interessos tenen ni si hauria estat més lògic que el Banco Valencia fes la transacció. Aquí no m'hi fic. Nosaltres som els que rebem els diners, no sé quin interès té el senyor Matas ni si hi ha segones interpretacions. L'únic que sé és que, si finalment a instàncies judicials ho demanen, veuran quins han estat els moviments al compte. No hi ha marge d'interpretació". Sobre si potser fou degut que Matas paga la hipoteca amb la caixa, López assenyalà que "no té per què, no li hem donat finançament i la hipoteca continua sent la mateixa, sense cap canvi".

Banc d'Espanya

López remarcà que la transferència de la caixa al compte del jutjats a Banesto es va fer a través del Banc d'Espanya, perquè "d'aquesta manera els doblers arriben el mateix dia". És simplement un procés electrònic, on "s'avisa el Banc d'Espanya, i així tot és molt més directe. És una qüestió de celeritat. Però això no vol dir que enviàssim els doblers al Banc d'Espanya i d'aquí a Banesto". Explicà que una trasferència amb el procediment normal triga uns dies a completar-se. Fonts del Banco de Valencia consultades ahir sobre aquest estrany moviment ens remeteren al comunicat de dimecres, en el qual reconeixen que han concedit un préstec a Matas per afrontar la fiança, però no l'import prestat. Indicaren que l'escrit tenia l'autorizació pertinent de Matas i que no tenien previst dir res més sobre el tema. "No acostumam a parlar dels clients, no tenim res més a dir", apuntaren.

+ VIST