Segueix-nos F Y T R
Operació Bonsai

Detingut Joan Pol, director general d'Emergències de Matas

Joan Pol és propietari de dues empreses que cobraren dels guanyadors d'un concurs públic que ell mateix adjudicà, amb d'altres càrrecs de Govern. Ja hi ha sis detinguts amb acusacions com frau, suborn, prevaricació i malversació

Joan Pol, es presentà ahir dematí a la Prefectura de Policia acompanyat del seu advocat, Gaspar Oliver. | IB3

| Palma |

La Policia detingué ahir el director general d'Emergències del darrer Govern de Jaume Matas, Joan Pol. Era una peça més del trencaclosques de la investigació de l'operació Bomsai. De moment, és el sisè detingut d'una presumpta trama de desviament de doblers públics que té de tot: empresaris de la construcció, alts càrrecs del govern, una multinacional financera, comissions sospitoses camuflades en concursos públics i dos contractes per edificar el Parc Central de Bombers i la seu de la Conselleria de Salut.

A Joan Pol, d'entrada, estava previst que el detinguessin dimarts, com els altres implicats. Però com que era a Madrid a un curs no el varen poder localitzar. Ahir, cap a les onze i mitja del matí, es presentà a la comissaria central de la Policia Nacional, a Palma, amb el seu misser, Gaspar Oliver. Hi anà voluntàriament, però hi quedà entre reixes, detingut. Poca estona després en sortí l'advocat, que no volgué fer cap declaració als periodistes que l'esperaven a fora.

Els detinguts
De moment dos dels sis detinguts ja han sortit de comissaria, però amb càrrecs. L'un és un dels principals constructors de les Illes Balears, Miquel Llabrés Feliu, que té 76 anys i en sortí ahir a migdia. L'altre és Miguel Toledo, executiu de la constructora. En canvi, passaran una altra nit a comisaria Jaume Vidal, exgerent de CAIB Patrimoni, l'empresa pública que va fer els dos concursos investigats; l'exdirector general de Tributs i Recaptació, Jorge Sainz de Baranda; i Federico Rodríguez Cerdá, responsable de Gestión de Proyectos Balear. Se'ls imputen els delictes de prevaricació, frau, suborn i malversació de doblers públics.

A Joan Pol, presumptament, l'han detingut perquè és accionista de dos negocis que cobraren doblers de dues empreses que havien estat beneficiades en un concurs públic. Ell, precisament, com Jorge Sainz de Baranda, era un dels membres del consell d'administració de CAIB Patrimoni, l'empresa pública que va fer les dues adjudicacions. Amb tot, el dia que es va acordar Joan Pol s'excusà, no assistí a la reunió i delegà el vot a De Baranda, segons consta al document de l'adjudicació. El mateix va fer Felisa Vidal, cap del serveis jurídics i ara magistrada del TSJB.

Enginyeria financera
Però la trama financera que s'investiga és força més complexa. Tant que, segons sembla, per il·luminar-la, els investigadors han hagut de tornar a recórrer a les escoltes telefòniques. Un dels punts més foscos, per exemple, és als mateixos plecs de condicions dels dos concursos públics. Diuen que els adjudicataris havien de pagar a Atlas Capital Close Brothers i a DLA Piper Rudnick Gray Spain "per l'assessorament a CAIB Patrimoni de tipus financer i legal amb relació a aquest document, l'1,80% del pressupost d'execució". Aquesta comissió, que facturà Atlas Capital, pot rondar els 600.000 euros, una xifra sospitosament alta per a "assessorament legal", sobretot si es té en compte que, segons la Policia, CAIB Patrimoni tenia els seus propis serveis jurídics. De fet, dos responsables d'Atlas Capital -i potser fins i tot tres- ja han resultat imputats.

L'operació Bomsai indaga dos concursos adjudicats per l'empresa pública CAIB Patrimoni per fer dos edificis. L'un és la futura seu de la Conselleria de Salut, amb un pressupost de 8,37 milions d'euros i que s'adjudicà a Sampol Ingeniería i a Brues y Fernandez Construcciones. L'altre edifici és el Parc Central de Bombers de Palma, que té un pressupost de 25 milions d'euros 16,5 dels quals són per a l'estructura i les instal·lacions mentre que els altres doblers són per a formació i equips d'alta tecnologia. S'adjudicà a Gerens Management Group, la Constructora San José, Estel Ingenieria, Gestión de Proyectos Balear i a la constructora Llebrés Feliu. Tots dos concursos s'adjudicaren el 22 de febrer de 2007. Entre els assistents a la reunió també hi havia Lluis Ramis Ayreflor, conseller d'Hisenda. El primer edifici s'havia d'acabar en un any des que començà l'obra i el segon en un any i mig però cap dels dos s'ha enllestit. Tot plegat dibuixa un esquema que pot esdevenir un altre dels grans escàndols de corrupció de les Illes Balears. Per això el nom de l'operació, Bomsai, seria irònic si es referís als arbres en miniatura (bonsai). En teoria és un acrònim de Bombers, Salut i Illes.

Atlas Capital i DLA Piper, assessores per a altes finances
Resulta sorprenent que les companyies Atlas Capital Close Brothers SL i DLA Piper assessorassin una empresa pública de les Balears per redactar el plec de condicions de l'edifici d'oficines i d'un parc de bombers. També és xocant que ambdues cobrassin per aquesta feina 600.000 euros. Atlas Capital es dedica als negocis, la seva especialitat són les empreses privades, i el seu camp d'actuació és diferent de les assessories en matèria de construcció. Atlas Capital presentà en la seva memòria del 2008 un volum de vendes de 13 milions d'euros i un resultat positiu de 2,8 milions d'euros. Es tracta d'unes xifres 'rècord' si es considera que just té 36 treballadors. Ofereix dues branques de serveis als seus clients: la gestió d'actius financers i l'assessoria en negocis.

És presidida des de fa deu anys per Leon Benelbas, doctor en Econòmiques, subdirector d'Hisenda i antic executiu de Pricewaterhouse. La companyia està integrada en la xarxa de Close Brothers, una multinacional especialitzada en banca privada, gestió d'actius financers i assegurances. Close B. cotitza a la Borsa de Londres i opera principalment des del Regne Unit, les illes del Canal i Caiman, Europa i Sud-àfrica. El seu camp d'operacions sembla allunyat de les assessories d'edificis.

La part jurídica
El mateix passa amb DLA Piper Spain SL, filial de la multinacional DLA Piper, una companyia d'advocats que opera arreu del món per fer assessories jurídiques de tota mena d'operacions. Com Atlas, DLA a Espanya presentà el 2009 unes xifres de venda espectaculars: 18,1 milions d'euros. Ara bé, a diferència de l'altra, els seus números són vermells: 112.123 euros. Treballen en la companyia 79 empleats. L'administrador és Graham Knowles. L'empresa matriu es troba situada al Regne Unit. dBalears es posà ahir encontacte amb les dues empreses a Madrid, cap de les quals no volgué fer declaracions.

Joan Pol, un expolicia de l'òrbita de Delgado

Un expolicia posat en política que acaba detingut per un suposat cas de corrupció. Joan Pol Pujol era un dels homes forts de la Conselleria d'Interior que dirigia José María Rodríguez entre 2003 i 2007, però mai no se'l considerà un 'home' de Rodríguez. Enginyer industrial, llicenciat en Dret, Inspector del Cos Nacional de Policia en excedència i professor de màsters per a experts en emergències, Pol no apareixia al primer gabinet de la Conselleria d'Interior que presentà Rodríguez i quan era el moment s'apuntà que la seva aparició al front d'una nova direcció general, la d'Emergències, fou una imposició de Matas.

Després, quan Matas partí, ell fou un dels primers que el criticà i un dels primers que li reclamà responsabilitats. Llavors ja era 'delgadista', afí al representant del sector més dretà i espanyolista del PP, Carlos Delgado. L'exregidor de Muro es presentà com a número dos del de Calvià quan aquest es presentà contra Rosa Estaràs i després s'integrà a la direcció del PP de Mallorca. El mes passat tornà a formar part de la llista de Delgado.
Però abans de ser 'delgadista', Pol ja protagonitzà una polèmica a la direcció general d'Emergències. L'oposició d'esquerres l'acusà de fer-se un 'vestit a mida' per convertir-se en cap de servei de la Conselleria d'Interior mentre exercia un càrrec polític en aquest departament. Precisament fins ara havia ocupat aquesta plaça.

Un empresari amb codi ètic, investigat per suborn
Miquel Llabrés Feliu, que té 76 anys, arrencà la constructora Llabrés Feliu amb el seu germà Antoni el 1970. Es tracta d'una empresa que ha esdevingut una de les principals del sector a les Balears i que té divisions especialitzades en habitatges, en edificació no residencial, en obra civil i en serveis i manteniment. Durant el Govern de Jaume Matas fou una de les que s'endugué més contractes d'obra pública, fet que l'ajudà a créixer encara més. Miquel Llabrés té una càtedra a nom seu a la universitat i el 2007 fins i tot obrí una fundació, també amb el seu nom. Se centra en aspectes com el reciclatge, la recuperació del patrimoni històric i fins i tot a fer "activitats culturals, socials i de cooperació per al desenvolupament".

De fet, també en aquest mateix sentit humanitarista, la web de la constructora Miquel Llabrés explica que, l'any 2004, la direcció implantà un codi ètic empresarial, certificat per una empresa externa. Ara però, la Policia investiga si l'empresa pagà suborns encoberts i posa en dubte l'ètica que anuncia. Llabrés dormí dimarts al calabós i demanà l'assistència d'un metge perquè es trobava malament. Negà a la Policia que hagués pagat cap suborn per l'adjudicació del Parc de Bombers i després quedà en llibertat amb càrrecs, per motius de salut. Però ho haurà de tornar a explicar al jutge.

+ VIST