Segueix-nos F Y T R

Pep Melià, nou president d'UM amb un 31% dels vots en blanc

Obté el 68% dels suports, però gent de Palma, Campos i Santanyí hi mostra discrepàncies. El partit assumeix un codi ètic per actuar contra suposats corruptes

Font: youtube.com

| Manacor |

El president d'Unió Mallorquina, Pep Melià, fou ratificat ahir en el càrrec per la militància en un congrés extraordinari que es plantejava com de "refundació", després de les crisis internes i de les sacsejades judicials rebudes, i que serví per fixar també noves línies ideològiques, estratègiques i ètiques de la formació. Melià, l'únic candidat que s'hi presentava, fou elegit amb un 68,46% dels vots (267 dels 390 sufragis vàlids), però fou castigat amb un 31,54% en blanc (123 paperetes). 14 dels 404 vots dels compromisaris foren nuls.

El percentatge de vots en blanc és lleugerament superior al dels seus predecessors, Miquel Àngel Flaquer, Miquel Nadal i Maria Antònia Munar, els tres altres presidents que UM ha tingut en dos anys i mig. Ahir, cap d'ells no acudí al congrés de Manacor. Ja no són militants perquè estan imputats amb mesures cautelars per suposats casos de corrupció.

El vot de càstig a Melià s'explicaria pel descontentament d'agrupacions, com les de Palma (parcialment), Campos i Santanyí, vinculades al sector nadalista i que o bé no es consideren prou integrades, o bé no comparteixen l'autocrítica que s'ha fet. Ahir, l'exbatle de Campos Guillem Ginard i la regidora de Palma Cristina Cerdó no amagaren el malestar. El primer acusà el partit d'haver utilitzat Campos i anuncià que no s'integrarà a cap òrgan executiu fins que UM no repari el dany causat.

Tot i això, militants propers a Cerdó formen part de l'executiva de Melià, que integra tots els sectors i es nodreix de molts representants municipals joves. Tanmateix, ni en l'executiva ni entre els 70 membres del consell nacional -nou màxim òrgan entre congressos- no hi són persones properes a Melià, com els exconsellers Miquel Ferrer, Miquel Àngel Grimalt i Mateu Cañellas, que ni tan sols acudí al congrés. Tampoc no hi és el batle de Porreres, Bernat Bauçà, que, malgrat signar una de les ponències, no és a cap òrgan de direcció per incompatibilitat amb el secretari general, Joan Monjo.

Les ponències, en canvi, patiren pocs vots en contra i pocs canvis. Amb aquestes iniciatives, UM es dota d'ideologia, es declara eminentment nacionalista i de centre i renuncia a ser frontissa, com fins ara. També crea nous òrgans de direcció, més amplis. I, sobretot, fa autocrítica, renega del clientelisme i s'imposa un codi de bones pràctiques que, entre d'altres, suposa la suspensió de militància de qualsevol imputat amb mesures cautelars per un suposat cas de corrupció. En el congrés d'ahir es retirà un punt que plantejava la suspensió de militància per als detinguts i es rebutjà una proposta que limitava el mandat del president a vuit anys. Cap dels dos entecessors de Melià no hi ha durat més d'un any i mig. Nadal dimití per les crisis internes; Flaquer, en ser imputat per un suposat cas de corrupció.

UM canvia d'imatge i es pinta de taronja

Tot i que es plantejà en un principi la possibilitat, UM no canvia de nom a partir del congrés, però si d'imatge. A partir d'ara, se substitueix el blau pel taronja, un color que ja va emprar un altre partit a les Illes, el PSM, i un altre de l'Estat, el PP. El taronja centra ara tota la imatge i s'arrodoneixen les lletres. Una franja blava i la quadribarrada apareixen a la part inferior de l'anagrama, que guarda semblances amb el de CiU.

+ VIST