Marina Sans nega haver carregat a la Funerària menjars per més de 1.600 euros

L'expresidenta de l'Empresa Funerària Municipal de Palma s'ha volgut desvincular d'aquesta informació titllant-la de 'totalment errònia'

Marina Sans, amb el seu advocat Rafel Perera. | Ferran Aguiló - J. Morey.

| Palma |

L'expresidenta de l'Empresa Funerària Municipal (EFM), Marina Sans, ha negat davant del jutge que entre 2005 i 2006 carregués als comptes de l'empresa pública menjars per valor de més de 1.600 euros celebrats en cap de setmana, ja que de manera contundent ha assegurat que "mai" ha efectuat aquestes despeses en dissabte o diumenge i ha afirmat, per tant, que és tracta d'una informació "totalment errònia". Durant la seva compareixença com a imputada davant del jutge que investiga les presumptes irregularitats comeses al voltant a la gestió de l'EFM, Manuel Penalva, ha recalcat que "mai" ha estat a menjar en cap de setmana pagant amb diners de l'empresa. El magistrat li ha preguntat sobre un càrrec de 722 euros en dos restaurants de Palma durant 2005 i de més de 900 euros en altres quatre establiments l'any següent. "No és cert", ha insistit l'encausada, assistida pel lletrat Rafel Perera, i a qui se li atribueix un suposat delicte de malversació de cabals públics així com per altres relacionats amb viatges presumptament privats que Sans va facturar a la Funerària quan presidia l'empresa durant la passada legislatura.

El jutge del "cas Funerària" ha preguntat avui a l'edil del PP i expresidenta de l'Empresa Funerària Municipal (EFM) de Palma, Marina Sans, si creu "raonable" que aquesta empresa pública abonàs despeses de més de 50.000 euros en dinars, al que ha contestat que responen a la representació que l'EFM tenia en aquell moment. Sans ha declarat avui davant el titular del jutjat d'instrucció número 11 de Palma com imputada en aquest cas, que investiga presumptes irregularitats econòmiques comeses en aquesta empresa pública durant l'anterior legislatura relacionades amb la venda de tombes, l'alteració o la falsedat de factures.

També han declarat avui com imputats l'exgerent de la Funerària Óscar Collado, que s'ha negat a respondre a qüestions sobre un informe policial sobre els moviments dels seus comptes corrents, així com la seva dona, Francisca Moll, qui ha dit desconèixer els ingressos per més de 400.000 euros fets en els últims sis anys en els seus comptes.

Justificació de despeses

En la seva segona declaració davant del titular del Jutjat d'Instrucció número 11 -ja ho va fer el 30 de juny del passat any-, l'exmàxima responsable de l'EFM ha estat interrogada per les nombroses factures trobades de menjars tant a Palma com a Madrid, que ha atribuït a despeses de representació, i en ser preguntada si considera raonable gastar més de 50.000 euros en menjars, s'ha limitat a justificar que "depèn de la representació i actualment la Funerària no té cap de les representacions que portàvem en el seu moment". És més, ha apuntat que les representacions no s'elegeixen" sinó que li van arribar "del mandat anterior".

En aquesta mateixa línia, ha manifestat que en el ple de l'Ajuntament "ni tan sols" no es demanaven explicacions sobre aquestes despeses. "És el que es feia i el que es fa ara, hi ha un protocol", s'ha escudat l'encausada, que ha recordat que el control s'exercia quan anualment la despesa s'aprovava en Junta General -en el ple-, en les que mai no es va produir cap vot en contra de l'oposició. "Mai no van posar cap emperò a les despeses de representació" tant seu com de l'exgerent de l'EFM, Òscar Coll, també imputat.

En detallar els pagaments efectuats en més d'una desena de restaurants, Sans ha explicat que alguns dels tiquets els firmava ella i els hi passava a Collado, i d'altres ell es feia càrrec de les factures. Tanmateix, sobre una de les factures mostrades en la compareixença pel magistrat amb la firma "Sra. Sans", ha manifestat que la rúbrica no és la seva i que "algú m'intenta imputar algun menjar a la qual no he assistit". Finalment, sobre un viatge realitzat a Chicago el 2004 i que va ser pagat amb diners públics -uns 4.700 euros- ho ha atribuït a diverses gestions que va haver de dur a terme en relació amb el càrrec que ocupava com a vicepresidenta d'una organització internacional d'empreses funeràries.

Precisament, la investigació de la comptabilitat de l'empresa municipal es va iniciar arran de l'escàndol obert per dels viatges que van realitzar Coll i Sans i que van ser facturats en la passada legislatura a aquesta empresa pública. De fet, Sans va ingressar en el compte de la Funerària un total de 6.833,93 euros corresponents a nou factures de viatges privats realitzats pels seus familiars en la passada legislatura i que havien estat sufragats per l'EFM.

+ Vist