Les noves inversions de l'Estat es tancaran al juliol

Antich es reuneix a Madrid amb alts càrrecs i acorden fer una comissió mixta abans del 25 per assignar els 200 milions prevists per a obres de tren, projectes turístics i I+D+I

| Palma |

La reunió de la comissió mixta entre el Govern balear i el Govern de l'Estat tindrà lloc abans del 25 de juliol. En aquesta trobada es tancaran tots els acords de les inversions previstes a l'Estatut per a l'any 2010 i que rondaran els 200 milions d'euros. Aquesta fou la decisió que es prengué ahir en la reunió mantinguda a Madrid entre el president del Govern, Francesc Antich, i el secretari d'Estat d'Hisenda i Pressuposts, Carlos Ocaña.

El conseller d'Hisenda, Carles Manera, que acompanyà Antich a la reunió, explicà que en els propers dies es mantindrà una trobada amb el secretari d'Estat de Planificació i Infraestructures del Ministeri de Foment, Víctor Moral, després que ahir s'hagués de suspendre aquesta cita arran de l'accident ferroviari que costà la vida a 12 persones a Castelldefels (Barcelona). Manera aprofità la compareixença per donar el condol a les famílies i desitjar la ràpida recuperació dels ferits.

El responsable apuntà que el Govern continua treballant en la línia de tancar acords com més prest millor amb els ministeris corresponents. Aquests pactes afecten aspectes turístics, ferroviaris i de l'àmbit de la recerca, el desenvolupament i la innovació.

El conseller assegurà que el Govern no té dades sobre les retallades que hi pugui haver en les inversions directes dels ministeris. "Això, de moment, és una incògnita per a la major part de les comunitats autònomes", advertí. Aquesta possible escurçada, però, no afectaria la inversió estatutària, que és la que es negocià ahir.

Pel que fa a la reunió amb el secretari d'Estat de Turisme, Joan Mesquida, apuntà que s'està avançant en projectes que engloben actuacions a les diferents illes, en concret per recuperar patrimoni turístic i per a la desestacionalització. En aquest sentit, recordà que hi ha actuacions de recuperació de patrimoni històric a Mallorca, com el castell de Santueri (Felanitx), per muntar-hi un centre d'interpretació.

Segons digué, l'objectiu és oferir al turisme actius que ara no són freqüents en una destinació madura, que necessita competir per la via de la qualitat i no del preu. També insistí que les inversions cerquen potenciar aquests actius, amb la recuperació de patrimoni, camins rurals, espais emblemàtics i platges amb problemes.

+ Vist