“Necessitam créixer a aquest ritme dues legislatures més”

| Palma |

La consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració Fina Santiago (Palma, 1961) és llicenciada en Psicologia per la Universitat de les Illes Balears i diplomada en Treball Social. Des del 2007 és la màxima responsable d'aquesta conselleria, una de les poques que no ha patit canvis durant aquesta legislatura.

Com veis la recent creació del Tercer Sector Social de les Balears?
Nosaltres en fem una valoració molt positiva. A la Llei de Serveis Socials els consideram com una part important del que podria ser la xarxa d'atenció pública dels serveis socials a les Illes.

En quin punt es troba la Llei de serveis socials ?
És una llei de la qual s'estan desenvolupant tot els decrets i ja en tenim alguns d'aprovats.

Què suposarà per als ciutadans?
És important per al desenvolupament dels serveis socials d'aquesta Comunitat i si la Llei es pot desenvolupar en una propera legislatura serà molt bo.

Hi ha algun decret especialment rellevant...
El decret de la Cartera de Serveis Socials. Estableix tots els serveis que han de ser d'obligat compliment a les Illes. Ha d'estar aprovat per febrer de 2011. L'hem treballat a fons i està lliurat a tots els grups parlamentaris perquè volem que sigui pactat.

Si hi hagués un canvi de Govern desitjam que es desenvolupi, i no pas un canvi de decret. Per això cal un bon pacte.
Serà important perquè per primera vegada a Balears ampliarem el caràcter dels drets subjectius dels serveis socials.

Per exemple...
S'establirà la ràtio d'un treballador social per cada 100.000 habitants i es fixaran uns terminis. Els educadors socials també hauran d'estar presents a cada municipi. I, per exemple, també establirem que les persones que necessiten una educació especial, en ser majors d'edat la tinguin garantida a l'àmbit social. Ara no la tenen.

Caldrà una bona partida pressupostària per tirar-ho endavant. Com ho fareu?
En una primera reunió tots els partits ho van veure bé, evidentment els preocupa el tema del finançament i crec que es pot arribar a un pacte. Pensam que han de ser decrets de legislatura amb la finalitat que amb dues legislatures o tres els serveis socials estiguin a la mitjana europea. El 2007 amb discapacitats i gent gran es gastaven uns 12 euros per persona i el 2010 estam als 72 euros. Encara ens cal treballar per arribar a la mitjana mediterrània de 92 euros. Necessitam créixer a aquest ritme durant dues legislatures més.

El Pacte dels drets socials bàsics tira endavant?
És una llei de la carta de drets socials que suposa un desenvolupament de l'article 16 de l'Estatut de les Illes Balears. És tracta d'una llei ja elaborada i és a punt de passar a audiència pública -on serà el moment de les propostes de modificacions-. Després s'haurà de dur a la Mesa de Competitivitat i Cohesió Social -que era un dels seus objectius-. Finalment arribarà al Consell de Govern i al Parlament.

Per què servirà?
És una espècie de constitució del que haurien de ser els drets socials a casa nostra, en un sentit ampli. Per exemple, inclou que les pensions no contributives tindran un complement econòmic. També es parla del dret a l'educació, a un medi ambient saludable o a una mort digna. És la constitució dels drets que hem d'arribar a tenir.

L'objectiu era destinar 6,5 de cada 10 euros de la Conselleria a Dependència. S'ha complert?
Estam dedicant el 70% del pressupost de la Conselleria d'Afers Socials al desplegament de la Llei de la dependència. La crisi ens ha obligat a ajornar i a reconèixer el deute a les famílies que havíem de pagar per poder arribar a més persones.

No creis que s'estan duplicant esforços entre consells insulars i Govern en temes d'igualtat de gènere?
L'Estatut preveu que les competències són dels consells insulars, però els serveis els estam donant des del Govern perquè encara no s'ha produït el traspàs. Hem arribat a un acord polític sobre els serveis a transferir i s'estan discutint temes pressupostaris. Un cop feta la transferència, nosaltres només tindrem una funció de coordinació. Esperem que l'1 de gener del 2011 es pugui fer efectiu el traspàs.

Us heu vists obligats a un reajustament econòmic les darreres setmanes?
Vam fer l'esforç a principi de legislatura amb uns pressupostos ajustats. Hem retallat el 5% del sous del personal i cobrir les baixes serà difícil. El capítol sisè, d'inversions, també s'ha vist afectat. S'han frenat i s'han revisat preus i qualitat, però no s'han reduït les obres.

+ Vist