Un equip mèdic de Son Dureta acaba d'operar amb èxit un fetus de 37 setmanes, ja que un tumor al coll li feia patir un alt risc d'asfíxia durant el part. Per evitar aquesta possibilitat, els facultatius extragueren parcialment el fetus del cos de la mare, alhora que permetien que l'embrió respiràs mitjançant la placenta. A continuació, l'intubaren perquè el tumor no li provocàs asfíxia durant el naixement i, dies més tard, el servei de Cirurgia Pediàtrica extragué el tumor del coll del fetus. L'operació es realitzà amb èxit i sense complicacions postoperatòries.
Així ho explicaren ahir la metgessa Clàudia Marhuenda, cap del Servei de Cirurgia Pediàtrica de l'hospital Son Dureta; Lucio Pallarès, director assistencial del centre, i Enric Sospedra, subdirector mèdic de Serveis Quirúrgics.
La metgessa Marhuenda relatà que la tècnica utilitzada, anomenada Exit (ex utero intrapartum treatment), consisteix a mantenir l'intercanvi d'oxigen entre la placenta i l'embrió mentre es realitza l'operació, generalment, sobre les vies respiratòries.
Això comporta, detallà, practicar una cesària i llevar només la part superior del cos del fetus, sense tallar el cordó umbilical. Així s'evita, gràcies a la utilització fàrmacs, que la mare contregui l'úter fins que la via aèria s'ha controlat. Aquesta tècnica permet que la placenta, mitjançant el cordó umbilical, continuï proporcionant oxigen al fetus. A més a més, fa que no pateixi lesions cerebrals irreparables causades per la falta d'oxigen.
Tal com assenyalà Marhuenda, el procediment Exit fou descrit per primera pic l'any 1997 "com una tècnica per ajudar a revertir l'oclusió traqueal que es practicava al fetus en el tractament prenatal de l'hèrnia diafragmàtica congènita".
Després de demostrar que en aquests casos tant la mare com l'embrió es mantenien "hemodinàmicament estables", les indicacions d'aquesta tècnica s'expandiren i actualment inclouen el tractament de masses cervicals, pulmonars i toràciques gegants. L'equip mèdic de Son Dureta emfatitzà ahir, en el decurs de l'exposició, que per dur a terme el procediment Exit amb garanties cal un equip "sincronitzat" que atengui la mare i el fetus. L'equip, idò, ha d'estar format per obstetres, neonatòlegs, cirurgians pediàtrics, otorinolaringòlegs i anestesiòlegs, ja que la tècnica implica tractar i atendre dos pacients de manera simultània. L'hospital Vall d'Hebron de Barcelona fou el primer centre de l'Estat que va practicar aquesta tècnica.
Professionals sanitaris critiquen Salut per la seva "desprotecció"
La Junta de Personal de l'Àrea de Salut de Mallorca féu públic ahir un comunicat en què mostrà "el rebuig absolut" a la darrera agressió patida pel metge de família Antoni Passardi, que exerceix a la Unitat Bàsica de Salut de Portals Nous (Calvià). Els professionals denuncien "el grau de desprotecció que es produeix als diferents llocs de treball reiteradament" i exigeixen a la Conselleria de Salut que apliqui les mesures necessàries de protecció perquè no es repeteixin casos similars.
Passardi fou agredit la setmana passada pel fill d'una dona a qui va donar l'alta mèdica. Fou operat d'un fort traumatisme ocular a l'hospital de Son Dureta i fou donat d'alta. L'agressor va ser detingut per la Policia. Els professionals sanitaris avisen que la situació no és nova, sinó que es tracta d'una "xacra" que "adquireix proporcions i dimensions extraordiàries", perquè als actes de violència física s'han d'afegir "constants actes agressius que afecten la dignitat dels professionals que fan feina en l'àmbit sanitari balear".
"Està clar que assistim a un absolut fracàs, i en serveix com a mostra aquesta execrable agressió, de l'aplicació del pla vigent", diu la Junta de Personal, qui retreu a la Conselleria la "falta de sensibilitat" en les "estratègies preventives. Els professionals critiquen "la deficient implantació de l'actual Pla de prevenció", perquè, segons ells, ho evidencien els fets. A més, alerten que no toleraran que el Pla d'austeritat engegat per l'Ib-Salut "comprometi els recursos necessaris perquè aquestes conductes que rompen la relació professional-pacient i produeixen una gran sobrecàrrega en els treballadors, es continuïn produint".