Segueix-nos F Y T R
Pressuposts 2011

Madrid retalla un 16% les inversions a les Balears

La despesa de l'Executiu espanyol a Balears serà el 2011 de 454 milions, mentre que el 2010 ha estat de 544. 111,9 es destinaran als bitllets d'avió

El delegat del Govern ha oferit els detalls en roda de premsa. | Ferran Aguiló - J.T.

| | Palma |

La inversió estatal a les Illes Balears serà l'any que ve 90 milions d'euros més baixa que la d'enguany. Així, cau un 16,54% i passa de 544 milions d'euros a tan sols 454. Entre les retallades que afecten diverses partides, s'hi inclou una reducció de 10,1 milions d'euros de la bossa dedicada a pagar els descomptes de bitllets d'avió per a residents. Si enguany s'hi havien destinat 122 milions, l'any que ve seran 111,9.

Dels 454 milions que és previst que l'Estat inverteixi a l'Arxipèlag l'any que ve, la partida més gran, de 183 milions d'euros, correspon a les inversions directes. 121 milions d'euros més són dels convenis bilaterals entre els governs estatal i balear, com el de carreteres i els d'infraestructures ferroviàries i hidròlogiques.
Finalment, els 150 milions restants són els de les inversions estatutàries. Aquesta darrera partida és tan sols una previsió -es tancarà durant el 2011-, però perd devers 40 milions d'euros. Pateix una forta davallada respecte de la que encara s'ha de tancarenguany, que ha de ser d'uns 190 milions d'euros.

Els altres, pitjor

El delegat del govern de l'Estat a les Illes Balears, Ramon Socias, presentà ahir aquestes xifres i destacà que la inversió directa de l'Executiu espanyol a les Illes és la que pateix manco retallades d'entre totes les comunitats. Així, argumentà que la inversió directa cau un 15,7%, mentre que a tot l'Estat, de mitjana, la davallada ha estat d'un 30%. De tota manera, cal tenir en compte que les Illes no reben inversió directa per a infraestructures, com ara les carreteres o el ferrocarril, de les més costoses. Aquestes partides depenen dels convenis, que tenen una quantitat fixa pactada.

Pel que fa a la inversió directa, Socias reconegué que les partides que patien més rebaixes són les que es dediquen als ports i als aeroports. L'any que ve seran, respectivament, de 73,7 milions d'euros i de 63,8. D'aquests doblers, 29,2 milions seran per a l'aeroport de Son Sant Joan i 25,7 milions per al port de Palma.
El delegat també destacà altres xifres, com l'augment d'un 8% del pressupost per a beques i ajudes a l'estudi; el manteniment de la inversió en investigació i desenvolupament i de la renda d'emancipació per a joves, i els 4,9 milions que l'Estat dedicarà a remodelar l'Arxiu del Regne de Mallorca. Segons Socias, amb tot, els pressuposts del 2011 són "els més austers de tota la democràcia".

A més, el delegat destacà que, com ja es va dir -tot i la retallada de 10 milions- es mantindran els descomptes del 50% per als residents a Balears que volin a l'Estat en classe turista. Digué que la retallada s'aconseguiria fent baixar el preu dels bitllets perquè s'acostin al "cost real". Això, afirmà, farà estalviar doblers a l'Estat, però també als passatgers. "Si el cost per quilòmetre és 1, aquí no ha de ser tres", declarà. Confia que, negociant, es pugui arribar a acords amb les companyies aèries, però apuntà que, si no és el cas, l'Estat té eines, com el Tribunal de la Competència.
Trobareu més informació a les pàgines 20 i 21.

+ VIST