Segueix-nos F Y T R
estat de la comunitat 2010

El Govern dóna per fet que haurà de prorrogar els pressupostos actuals

Amb tot, es dóna fins dia 30 per arribar a un acord amb PPo UM per aprovar els comptes nous. Tanmateix, uns i altres rebutgen l'impost per als rics previst

AppleMark | Ferran Aguiló

| Palma |

El Govern dóna per fet que haurà de prorrogar els actuals pressupostos perquè, com que està en minoria, no tindrà suports per aprovar-ne uns de nous. Tot i que serà la primera vegada en la història que això passi, l'Executiu de Francesc Antich ja ha començat a llançar missatges desdramatitzant la situació i recalcant que la població no notarà cap diferència. Abans que això passi, el Govern encara farà un darrer intent per arribar a un acord amb PP o UM i, per assolir-lo, ja hi ha una data límit: el 30 d'octubre. Si no, la pròrroga dels pressupostos està servida.

Ara per ara, tot duu cap a la pròrroga dels comptes actuals, perquè el projecte de pressupostos que han negociat PSOE i Bloc inclou un seguit d'increments d'impostos, dels quals UM i el PP no en volen ni sentir a parlar.

Així, si les posicions no canvien, l'Executiu ni tan sols no durà el projecte de pressupostos al Parlament i optarà per prorrogar-ne els actuals a través d'un decret.

Els imposts, la clau

Els dos partits conservadors tornaren a deixar clara la seva posició respecte dels impostos en el debat sobre política general. El portaveu del PP, Antoni Pastor, declarà ahir que no es poden augmentar els impostos perquè, enmig de la crisi, "la gent no pot pagar més". Per la seva banda, el president d'UM, Josep Melià, digué que els pressupostos no han de "penalitzar l'economia productiva" i que augmentar els impostos ho faria. Melià insistí que estaven oberts a negociar i recordà que una bona part del PIB depèn dels pressupostos de la Comunitat.

La pujada d'impostos que es planeja no afectaria tothom, sinó sobretot els més rics. El Govern vol augmentar l'impost de les herències, que ara és de l'1%, en casos de més de 400.000 euros. L'increment seria gradual i arribaria al 20% en el cas de les herències de més de tres milions. També vol passar del 7% al 8% l'impost de transmissions patrimonials.

El portaveu del Bloc, Biel Barceló, recordà que encara no han començat les converses entre els grups polítics. Amb tot, acusà el PP d'incoherència, perquè vol fer augmentar la despesa del Govern, però no diu com ha d'incrementar els ingressos. Per això, el portaveu del PSIB, Antoni Diéguéz, lamentà que el PP no tingués cap resposta vàlida per dir per què no vol apujar els impostos a les rendes més altes. Afirmà que el PP no vol uns comptes "solidaris". A més, com fa cada vegada que el PPes pronuncia en contra d'augmentar impostos, Diéguez recordà que a Marratxí -on Bauzá fa de batle-, han apujat l'IBI un 40% i l'IAE un 70%.

El conseller d'Economia, Carles Manera, continuà ahir preparant el terreny per a la pròrroga de pressupostos i insistí que això no seria "cap drama" si passàs. Assegurà que l'Administració continuaria pagant nòmines i proveïdors i que les inversions i els convenis amb l'Estat quedaven garantits. A més, recordà que els ajuntaments de Marratxí, amb Bauzá al capdavant, i Manacor, amb el portaveu del PP, Antoni Pastor, com a batle, prorrogaren els pressupostos l'any passat "i no passà res". Per tot plegat, lamentà que PP i UM "dramatitzin" la qüestió.

+ VIST