Segueix-nos F Y T R

Bauzá rebutja el domini .cat i aposta pel .ib, propi d'un país independent

El president del Partit Popular vol crear el domini web .ib. Tanmateix, els de dues lletres són propis de països independents i sobirans, mentre que els de tres lletres són oberts

José Ramón Bauzá garenteix en el video que promourà un domini propi per a les Illes Balears. | Arxiu

| Palma |

José Ramón Bauzá vol que les Illes Balears disposin del domini web .ib, en contraposició al .cat. Curiosament, aquesta finalització d'una adreça web (de tan sols dues lletres) és un contry code, que tan sols correspon a països independents i sobirans. Tanmateix, el president del PP sembla ignorar aquest matís. De fet, el Partit Popular ha penjat a diferents xarxes socials, entre les quals hi ha el YouTube, uns breus vídeos promocionals del PP en els quals José Ramón Bauzá llança una idea concreta. El paquet consta de 8 vídeos, en què explica algunes mesures que aplicarà entorn del català i la llibertat lingüística, com ara que seran els pares els que triïn la llengua educativa dels fills o que acabarà amb termes "catalans" com barret i got per potenciar les varietats pròpies (tassó i capell).

En un dels vídeos, Bauzá promet que potenciarà el domini .ib, que seria més propi de les Illes Balears que no la terminació catalana. Bauzá ho justifica així: "Amb tot el respecte del món cap a Catalunya, jo promourè el .ib". A més, afegeix, per gran alegria patriòtica: "I com no podria ser d'altra manera, el .es". Del seu lema de campanya es dedueixen dues hipòtesis. Una és que José Ramón Bauzá sigui independentista illenc, ja que els dominis de només dues lletres són propis dels països independents. L'altra és que Bauzá i el seu equip hagin desenvolupat una promesa de campanya sense saber gran cosa d'allò que parlen, i que fins i tot ho hagin elevat a categoria de vídeo, penjat a YouTube, deixant l'errada per a la posteritat.

Concretament, els països sobirans d'aquest món disposen de l'anomenat contry code en virtut de la normativa ISO 3166-1. Es tracta d'una determinada terminació per a les adreces electròniques del país, marcant una separació geogràfica. Alguns exemples són .es (Estat espanyol), .it (Itàlia), .uk (Regne Unit), etc. En canvi, els generic domains són les terminacions que entitats, administracions i altres servidors poden registrar lliurement (.com, .net, .org, .cat). Joan Francesc Gras, de la Fundació Punt Cat, assegura: "Si Bauzà reivindica el domini .ib, està demanant la independència de les Illes Balears respecte de l'Estat espanyol". Tot i així, Gras s'inclina a pensar en l'altra opció: "Bauzá és un ignorant". A més, indica: "Allò que no pot ser és que un polític s'aixequi un dia al matí i demani el primer que li passi pel cap".

De fet, la regulació dels dominis és molt rellevant, ja que té influència a tota la xarxa mundial. Per tant, no seria tan fàcil, sinó que existeixen prèviament uns requisits que s'han de complir. Aquesta errada de Bauzá ha assolit gran èxit a internet en els darrers dies i ha generat iròniques reaccions, com la dels joves del PSM, que es felicitaven per haver atret Bauzá cap a l'independentisme. "Nosaltres empram el .cat perquè representa la nostra comunicat cultural, però, si el PP vol anar més enllà, endavant! És un canvi sorprenent, però ens alegra que el partit de Delgado hagi vist que s'ha de posar fi al tracte colonial al qual ens sotmet Espanya", assegurà el seu portaveu, Lluís Apesteguia. Realment, el .cat no és cap símbol de representació, sinó únicament d'identificació. Per tant, el domini .cat és compatible amb uns hipotètics .ct o .ib. En tot cas, serà el .cat el que es continuï emprant, ja que és un domini amb reconeixement internacional al català avalat per l'ICANN quan el varen atorgar.

+ VIST