L'exrecaptadora de Sineu acceptarà quatre anys i mig de presó per malversació

Previsiblement, dimecres, signarà l'acord de conformitat amb la Fiscalia i l'acusació particular

| Palma |

L'exrecaptadora de Sineu, Martina Gelabert, principal acusada en el cas que investiga un presumpte desfalc de més de 800.000 euros de les arques de l'Ajuntament mallorquí, acceptarà previsiblement dimecres vinent una pena de quatre anys i mig de presó després d'assolir un acord de conformitat amb Fiscalia i acusació particular, representada per l'Ajuntament de Sineu, i declarar-se culpable d'un delicte de malversació de cabals públics. Al principi, el Ministeri Públic en sol·licitava tretze anys de presó contra Gelabert per un delicte de malversació, 68 de falsedat en document públic, un altre d'infidelitat en la custòdia de documents i un últim de blanqueig de capitals, mentre que demanava dos anys i mig per al seu fill, Juan Jordi Riutort, per aquesta última infracció penal. L'acusada també ha pactat l'absolució del seu primogènit mitjançant l'acord assolit amb les acusacions, segons han informat fonts del cas Europa Press.

Segons l'acord, Gelabert haurà d'indemnitzar a més al Consistori amb un total de 565.000 euros. Tant l'acusació pública com el Consistori han modificat d'aquesta manera els fets atribuïts a la inculpada, el judici de la qual està previst el pròxim dimecres a partir de les 9.30 hores a la Secció de Reforç de l'Audiència Provincial encara que finalment no se celebrarà arran de la conformitat assolida. En el seu escrit de qualificació provisional, la Fiscalia postula que des d'almenys gener de 1999 i fins a finals de 2005, la inculpada, guiada per l'ànim d'obtenir benefici econòmic i aprofitant la seva condició com a responsable del departament de recaptació i la falta de controls externs, va procedir de forma sistemàtica i periòdica a sostreure de l'erari públic quantitats "ingents" de diners per diferents vies.

Així, l'acusada, que des de 1977 va començar a desenvolupar diversos treballs de caràcter administratiu al Consistori, s'hauria apropiat dels diners públics directament de la caixa física de la qual es va apropiar de diverses quantitats (uns 197.000 euros); mitjançant reintegraments en efectiu del compte titularitat de l'Ajuntament i a través de l'emissió de xecs bancaris contra aquest compte. L'escrit inicial assenyalava que, a efectes d'impedir que aquesta actuació fos descoberta, Gelabert hauria desenvolupat una activitat col·lateral a fi d'intentar que les sostraccions reiterades quedassin ocultes mitjançant l'ocultació i destrucció dels suports documentals dels pagaments que els contribuents realitzaven, d'extractes bancaris i l'omissió i alteració de les liquidacions mensuals d'ingressos i despeses. A més, des de 1999 fins a 2005 va presentar un total de 68 documents de liquidació en els quals va ometre reflectir els ingressos dels que s'havia apropiat.

Dos mesos en presó preventiva

Finalment, per facilitar la canalització al tràfic mercantil de les quantitats sostretes, es va valer del seu fill que, malgrat conèixer la procedència dels diners, va accedir a col·laborar apareixent com a soci o administrador d'entitats constituïdes per la seva mare, amb l'objectiu d'invertir els diners defraudats en béns immobles, tal com apuntava el Ministeri Públic en el seu escrit. Gelabert, que duia a terme així de forma personal i exclusiva la recaptació de diferents taxes, impostos de llicències d'obres i plusvàlues, va ser detinguda per aquests fets a mitjan 2006 i va romandre a presó provisional entre el 8 d'abril i l'1 de juny d'aquell any.

+ VIST