Segueix-nos F Y T R

Barceló presenta el PSM com l'únic obstacle al bipartidisme

El candidat de la coalició econacionalista va cloure ahir el sopar de celebració del trenta-cinquè aniversari del partit. Va atacar el PP, el PSIB i la dreta mallorquinista

Es va reconèixer els qui fa 20 anys que són militants.

| Palma |

El secretari general del PSM, Biel Barceló, va tancar ahir el sopar de celebració del trenta-cinquè aniversari del partit amb un discurs bel·ligerant i sense concessions. Va atacar la dreta -per corrupta i per causar la crisi-, però també el PSIB per estar supeditat a les ordres de Madrid. El polític i candidat mallorquí va presentar el seu partit i la coalició PSM-IV-Entesa com l'únic obstacle al bipartidisme.

"Som els únics que confiam en Mallorca", va dir Barceló, qui va afegir: "Sense nosaltres els partits espanyols deixen de prioritzar les necessitats de Mallorca i les Illes Balears". Davant les més de 700 persones que varen assistir al sopar d'aniversari, que es va fer a Algaida, el candidat de la coalició a la presidència va ser clar i va dir que les Balears tenen l'autogovern que tenen gràcies al moviment polític nacionalista que l'ha reclamat, que té com a referent el PSM.

Barceló va ser especialment dur amb "la corrupció sense precedents per part de la dreta centralista i la que es feia dir mallorquinista". Va afirmar que els escàndols de corrupció han "embrutat" el nom de les Illes. A més, va recriminar al PP que no s'hagués disculpat per la corrupció "que va impulsar" quan era al Govern.
Així mateix, va culpar la dreta d'haver provocat la crisi econòmica per haver apostat durant anys des del Govern "per l'especulació, el ciment, les autopistes i el turisme barat", precisament allò a què el PSMfa 35 anys que s'oposa. Exculpà el Govern del Pacte i va dir que no havia causat la crisi, tot i que alguns mitjans volguessin fer creure el contrari.

Tot i exculpar l'Executiu, però, Biel Barceló també va tenir retrets per al president, Francesc Antich, i per al PSIB. Recordà que dimecres els socialistes van votar al Senat contra derogar les prospeccions petrolíferes devora la costa d'Eivissa, malgrat que dimarts havien votat el contrari al Parlament. A més, va retreure als socialistes que José Luis Rodríguez Zapatero pretengués privatitzar AENA. "Necessitam descentralitzar la gestió dels aeroports, no posar-la en mans privades", va dir.

Amb tot, Barceló deixà una porta oberta a l'optimisme i indicà que la coalició econacionalista és la força política amb més potencial de creixement de les Illes Balears. A l'acte de celebració, també hi va intervenir el candidat de la coalició al Consell de Mallorca, Joan Font, i el secretari general de les joventuts del PSM, Lluís Enric Apesteguia, i es van lliurar els premis del partit.

Enguany es varen guardonar el Grup Excursonista de Mallorca amb el Premi a la defensa i protecció del territori; els Joves units per la lluita sahrauí amb el Premi a la tasca per la solidaritat i la justícia social, i la Federació de música i balls de Mallorca amb el Premi a la defensa de la llengua i la cultura.

Varen lliurar els guardons el conseller de Medi Ambient, Biel Vicens; el coordinador de Joventut de Cort, Antoni Noguera, i la portaveu del Bloc al Consell de Mallorca, Joana Lluïsa Mascaró. Les distincions del PSM reconeixen persones o entitats que hagin destacat pel seu progressisme, mallorquinisme o ecologisme, que són els tres pilars ideològics del partit.

+ VIST