cas mar blau

Gonzalo Pascual es desvincula de les presumptes irregularitats en els concursos portuaris

La causa investiga la presumpta manipulació de contractes per a l'explotació d'amarratges convocats per l'Autoritat Portuària de les Balears

Gonzalo Pascual estava citat en relació al cas Mar Blau. | P. Bota.

| Palma |

L'antic propietari del grup Marsans, Gonzalo Pascual, s'ha desvinculat avui de les presumptes irregularitats en els concursos d'amarratges als ports de Maó i Eivissa adjudicats per l'Autoritat Portuària de les Balears a una empresa de la qual era amo, Trapsa Yates, que ha qualificat de "minúscula".

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, Pascual ha dit avui al jutge d'instrucció del "cas Mar Blau" de presumpta corrupció no saber res d'aquests concursos ni tampoc d'uns amarratges a Maó concedits a una de les seves empreses a canvi dels quals, suposadament, Trapsa es retirà del concurs.

El març passat, l'exconseller delegat d'una empresa de Pascual i del seu exsoci, Gerardo Díaz Ferrán, va acusar l'expresident de la CEOE de demanar al Club Marítim de Maó -el seu rival en el concurs- tres amarratges de vaixells de gran eslora per a ell, el seu fill i el propi Gonzalo Pascual com a compensació per retirar-se.

Pasqual ha negat avui aquest aspecte, encara que ha reconegut que va usar un dels amarratges en una ocasió.

També ha declarat avui davant del jutge Antoni Rotger el fill homònim de Pascual, que ha reconegut que va assistir a una reunió amb el president de l'Autoritat Portuària, Francesc Triay, en la qual es va parlar d'aquesta renúncia al concurs, encara que ha afegit que ho va fer com a mer oient ja que era allà per aprendre.

Anteriors declaracions

Precisament, Díaz Ferrán ja va prestar declaració el passat 28 de març i en la seva compareixença i assegurà que no haver intervingut «per a res» en les negociacions que s'haurien portat a terme al marge del concurs del port de Maó. De fet, ha apuntat al llavors conseller delegat de Trapsa, Juan Manuel Domínguez -també imputat- com la persona que «prenia les decisions» sobre aquesta qüestió.

L'empresari també es va desvincular del presumpte tracte de favor que ha rebut l'empresa Serveis Marítims Port d'Eivissa (Semar) -depedent de Trapsa- en un altre concurs per a la gestió dels amarratges de les instal·lacions eivissenques, respecte a la qual cosa va tornar a carregar contra el seu subordinat.

En relació amb el concurs d'amarratges del port de Maó, s'investiga un contracte pel qual el Club Marítim de Maó (CMM) havia de cedir de manera presumptament irregular a Teinver --pertanyent a Trapsa-- 13.500 euros i tres amarratges valorats en 4,5 milions d'euros, a canvi que aquesta última empresa es retirés del concurs, si bé finalment ha resultat adjudicatària de la convocatòria.

Cal recordar que el llavors president de l'APB, Joan Verger, ha manifestat davant del jutge que en el si d'aquest concurs va mediar entre Trapsayates i el CMM a causa de a les pressions polítiques que entre 2004 i 2005 es van generar perquè guanyés l'entitat menorquina. «Van fer causa comuna totes les forces socials i polítiques de Maó, independentment del partit polític al qual pertanyien», va arribar a asseverar l'imputat, qui ha apuntat al llavors alcalde de Maó, Artur Bagur, i a l'expresidenta del Consell de Menorca, Joana Barceló, com algunes de les persones que exercien aquestes pressions.

+ Vist