Segueix-nos F Y T R
Democràcia real, ja

Els 'indignats' consensuen un manifest i es desvinculen de partits i sindicats

El document demana un canvi en el sistema electoral i castiga els culpables de la crisi. El moviment assegura que no es mourà de la plaça d'Espanya passi el que passi

Imatge d'un dels moments de l'assamblea on es van consensuar els punts que recolliria el manifest del Moviment.

| Palma |

El suport cap al moviment social en contra del sistema polític i econòmic que des de dimarts està plantat a la plaça d'Espanya creix dia a dia, s'organitza i es consolida. Ahir, al voltant de 300 "indignats" de totes les edats varen participar en una assemblea oberta en què es va debatre sobre política, economia, educació i justícia, sempre deixant clara la desvinculació del moviment vers els partits polítics i sindicats.

Aquest va ser, precisament, un dels punts del manifest que els implicats varen consensuar i votar a mà alçada. El document demana un canvi en el sistema electoral i planteja l'alternativa d'"un vot, una persona". El manifest condemna el sistema econòmic actual, proposa "castigar els culpables de la crisi", diferencia entre economia productiva i especulativa i entre polítics honests i corruptes, i proposa eliminar els paradisos fiscals.

"No pot ser que els partits es financin amb els nostres pressuposts",
es remarca en un altre punt del text, que també reclama la no-criminalització dels moviments socials i que no es tregui profit de la destrucció del territori, a més d'"una revolució ètica i de valors".

Així, quatre dies després que el moviment es plantàs a la plaça d'Espanya, ja se supera el centenar de persones que dormen cada nit al ras. La cèntrica plaça apareix cada matí canviada respecte del seu habitual dia a dia, amb nombrosos sacs de dormir i estoretes escampades davall l'estàtua de Jaume I, i un gran cercle amb un centenar d'implicats al centre reunits en assemblea, a banda de tots els curiosos que els envolten.

Els "indignats" per la gestió de la crisi pretenen continuar a la plaça d'Espanya fins la jornada electoral de diumenge.
Els activistes, en cap cas, no estan disposats a tirar la tovallola. Defensen una profunda reforma del sistema democràtic i han avisat que no se senten vinculats a la decisió de la Junta Electoral de prohibir o no la concentració durant la jornada de reflexió prèvia al 22-M. Jordi, un dels portaveus, argumentà ahir que ells "no són cap partit polític i que el seu dret de ser a la plaça està recollit en l'article 21 de la Constitució", en què es "reconeix el dret de reunió pacífica i sense armes. Aquest exercici del dret no necesitarà autorització prèvia", diu el mateix article.

A les acaballes de la campanya, el ritme de la plaça d'Espanya és constant. Des de primera hora del matí, la riuada de gent per donar suport al moviment és continu. La primera passa, abans fins i tot de l'assemblea, és ordenar la maquinària i la logística. La solidaritat de la gent ha fet que el moviment no decaigui.

+ VIST