Segueix-nos F Y T R

El català com a requisit, sempre!

Dimecres dia 8 de juny, a les 11, la plaça d'Espanya serà el punt de sortida de la manifestació que anirà fins a la seu del PP

El proper 8 de juny s'ha convocat una manifestació a través de Facebook.

| Palma |

La primera manifestació en contra de la intenció del futur president del Govern, José Ramón Bauzá, de "convertir el català en un mèrit i no en un requisit" per accedir a la funció pública s'ha convocat a través de Facebook per a dimecres que ve, dia 8. El lema serà "A Balears, el català és i serà un requisit!".

La protesta té previst sortir a les 11 del matí des de la plaça d'Espanya de Palma per arribar fins a les portes de la seu del PP, al carrer del Palau Reial. Just deu dies abans de prendre possessió del nou càrrec, Bauzá s'haurà d'enfrontar a la primera protesta en contra de la seva política lingüística. En poc més de vint-i-quatre hores, més de 600 persones ja han confirmat l'assistència a la manifestació a través de la xarxa social.

En l'àmbit funcionarial, per exemple, a les Balears, a Catalunya, a Galícia es demana un títol mínim que acrediti els coneixements de català i gallec, respectivament; és a dir, és un requisit.

Al País Valencià, en canvi, no hi ha cap obligatorietat lingüística per accedir a la funció pública, si bé per exercir la docència s'ha de superar una prova o aportar un certificat amb els coneixements específics que requereix l'Executiu valencià.

El mateix passa a Catalunya, on és necessari tenir com a mínim el nivell C1 de català. A Galícia és menester el CELGA 4 per acreditar el nivell de gallec, tot i ser un requisit no habilitat per impartir classes en aquesta llengua. Finalment, al País Basc existeixen dos perfils en educació: el PL1, que reconeix els coneixements d'euskera a nivell relacional i que no permet exercir la docència amb aquesta llengua, i el PL2, que sí és habilitat. Amb tot, a les prop de 40 places convocades per ser mestre d'Infantil i Primària sempre s'havia exigit el PL2 i, en la convocatòria d'enguany, només s'hi demana el PL1.

Més condemnes

Escoles Mallorquines també rebutjà ahir la proposta del PP valencià de suprimir l'ensenyament en català i espera que el nou Govern de les Illes "no segueixi el mateix camí". Des d'Escoles Mallorquines asseguraren a través d'un comunicat que "estam pendents del nomenament del nou conseller/a d'Educació per sol·licitar-li una reunió, davant la preocupant línia política que pren el PP en termes lingüístics i educatius".

+ VIST