La Sala Contenciosa Administrativa del TSJIB ha estimat en part un recurs contra l'ordre que la Conselleria d'Educació i Cultura dictà el 4 de setembre de 2009, que determinava les equivalències entre els certificats de coneixement de català que expedeix la Direcció General de Política Lingüística i els estudis d'aquesta llengua a l'Escola Oficial d'Idiomes. En concret, la sentència declara nul·la de ple dret la disposició transitòria d'aquesta ordre i l'anul·la.
Dues persones interposaren el recurs per defensar el dret que l'Administració demandada -la Conselleria d'Educació- els concedís el certificat de coneixements superiors de català o nivell D, expedit per la Direcció General de Política Lingüística.
Tots dos, que ja tenien l'acreditació de domini mitjà del català o C, atorgada també per Política Linguística, es presentaren a la convocatòria de l'Escola Oficial d'Idiomes de Palma (curs 2008-09) per obtenir el certificat de coneixement avançat i assolir així, posteriorment, el D.
Un cop superat l'examen i aconseguida l'acreditació de nivell avançat de l'Escola d'Idiomes, en sol·licitaren l'equivalència corresponent a la Conselleria d'Educació en virtut de l'ordre del 16 de febrer de 2000. Segons aquesta, el certificat d'aptitud i el nivell avançat eren equiparables a efectes acadèmics i, per tant, els havien de reconèixer el nivell D de català.
L'ordre de setembre de 2009
Per setembre de 2009, però, es publicà al BOIB una altra ordre en la qual s'establien unes noves equiparacions i s'indicava, en una disposició transitòria única, que les "sol·licituts d'equivalència formulades abans de l'aprovació i encara no resoltes es regeixen per la dita disposició". Així, el 22 de setembre i el 21 d'octubre de 2009, les dues peticions dels recurrents foren desestimades.
En tot cas, la sentència indica que la disposició transitòria citada és contrària a dret, atès que, un cop obtingut el certificat avançat a l'Escola Oficial, hi eren d'aplicació les equivalències, és a dir, que tenien dret al nivell D de català.