Segueix-nos F Y T R

Villaronga i Tummy Bestard, Medalla d'Or del Consell

El Govern insular també homenatjarà l'Associació de Donants de Sang i donarà el premi Jaume II a Zaqueo, el Patronat Sant Josep Obrer i el dibuixant Bartomeu Seguí

Bestard, en una de les seves darreres aparicions públiques, rebrà la medalla d'Or del Consell. | J. Socies

| Palma |

El Consell de Mallorca lliurarà la Medalla d'Or al cineasta Agustí Villaronga; a l'excònsol dels Estats Units a les Illes Balears, Bartomeu -Tummy- Bestard; i a l'Associació de Donants de Sang de Mallorca. A més, també reconeixerà la Fundació Patronat Obrer de Sant Josep, l'organització Zaqueo i el dibuixant de còmics Bartomeu Seguí amb el premi Jaume II. Les medalles i els premis es lliuraran el 12 de setembre, en el primer acte institucional de la Diada de Mallorca que presidirà Maria Salom. Enguany, per les retallades, l'acte té 120.000 € manco de pressupost.

Villaronga serà premiat a proposta de la coalició PSM-IV-ExM. El seu portaveu al Consell, Joan Font, en va justificar el reconeixement. Les altres dues medalles, Tummy Bestard i els Donants de Sang, són iniciativa del PP i les va justificar el conseller insular i batle de Santanyí, Miquel Vidal. Els econacionalistes també van proposar que es reconegués la feina del dibuixant Bartomeu Segí amb el premi Jaume II. El Consell de Mallorca farà públic avui mateix com serà, finalment, l'acte institucional de la Diada de Mallorca. Normalment consistia en una cerimònia al teatre Principal, en què la presidenta del Govern insular feia un discurs, es lliuraven els reconeixements i hi havia actuacions musicals.

Amb tot, enguany aquest acte podria patir força canvis. La presidenta del Consell, Maria Salom, ja va avançar a principi de mes que es retallaria el pressupost de la Diada en el marc del reajustament econòmic del Consell. En concret, va avançar que, dels 170.000 euros que es dedicaven habitualment a la Diada, enguany passarien a gastar-ne just 50.000. Cal recordar que, quan UM quedà forà del Pacte, els socialistes i els econacionalistes ja van retallar els doblers que Maria Antònia Munar dedicava a aquest acte.

Justificacions

El Consell destaca la llarga i exitosa carrera cinematogràfica d'Agustí Villaronga Riutort (Palma, 1953) per justificar l'entrega de la Medalla d'Honor i Gratitud de l'illa de Mallorca en la categoria d'Or. En concret, ressalta l'èxit obtingut amb la seva darrera pel·lícula, Pa negre, amb nou premis Goya, i explica que té molt de prestigi en el cinema europeu "perquè en els seus films fa incursions arriscades en les emocions i sentiments de l'ésser humà".

L'Associació de Donants de Sang de Mallorca (1973), presidida per Llorenç Vallori, té mig miler de voluntaris directes i 235 voluntaris indirectes que ajuden en la promoció de la donació de sang, a més de 20.000 socis. El Consell destaca que és "una associació sense ànim de lucre destinada a fomentar els hàbits de solidaritat social" i que el 2008 es va renovar canviant la imatge i prioritzant la conscienciació dels més joves.

Bartomeu Bestard Bonet (Palma, 1935), més conegut com a Tummy, ha estat quaranta anys al capdavant de l'Agència Consular dels Estats Units a les Illes Balears. Segons el Consell, "ha tingut l'oportunitat de desplegar tot el tarannà solidari envers la ciutadania" i destaca el reconeixement de les autoritats mallorquines i nord-americanes per "la seva personalitat diplomàtica, institucional i servicial", a més de la tasca per donar a conèixer Mallorca. Bartomeu Seguí (Palma, 1962) ha rebut reconeixements com el Premi Nacional de Còmic i Zaqueo i el Patronat Sant Josep Obrer estan molt arrelats a l'Illa.

+ VIST