Segueix-nos F Y T R

Educació enllesteix l’ordre de la lliure elecció de llengua

La petició d’una tercera part dels pares serà suficient perquè els nins estudiïn en català o en castellà a Infantil i primer de Primària a partir del curs 2012-13

La lliure elecció s’implantarà a segon cicle d’Infantil i a primer curs de Primària. | EVA MEDINA

| Palma |

La Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats enllesteix l'ordre d'admissió d'alumnes per al segon cicle d'educació Infantil i el primer curs de Primària, i així regular el dret a la lliure elecció de llengua per part dels pares. L'esborrany estableix que la petició d'una tercera part dels pares serà suficient perquè els infants estududiïn en català o en castellà a l'escola on ho sol·licitin. El document detalla en el tercer punt que, "en cas que el nombre de sol·licituds en una de les llengües del primer ensenyament sigui inferior a la tercera part de la ràtio del grup i nivell educatiu per al qual s'ha formalitzat la sol·licitud, les comissions d'adscripció i d'escolarització, segons pertoqui, seran les competents per resoldre les situacions que se'n derivin".

Aquesta ordre, que serà aprovada abans que s'obri el termini de preinscripcions en els centres, el pròxim mes d'abril, vol posar en marxa el curs 2012-13 un dels punts estrella del programa electoral del PP: "La llibertat dels pares a escollir la llengua vehicular d'ensenyament".

Els pares o tutors legals dels alumnes que sol·licitin plaça a centres sostinguts "totalment o parcialment amb fons públics podran exercir el dret d'elecció de la llengua de primer ensenyament. D'aquesta elecció, se'n deixarà constància a la sol·licitud de la plaça escolar", determina l'esborrany. Això es traduirà què els progenitors en el moment de fer la preinscripció hauran de triar l'idioma que volen com a vehicular per a l'educació dels seus fills.

A part de l'ordre d'admissió, tal com anuncià la setmana passada el conseller d'Educació, Rafel Bosch, "l'Ordre del 2004 torna a ser vigent". Això significa que el Govern també podrà utilitzar l'Ordre de 13 de setembre de 2004, que regula el dret dels pares a escollir la llengua del primer ensenyament dels fills. Aquest serà un altre dels documents que permetrà posar en marxa l'elecció de llengua el pròxim curs, a l'espera que Educació faci l'anunciat decret de les llengües, que ja no podrà posar-se en marxa el 2012-13 per tot el procés de negociació i de tràmits que comporta el document.

Des de la Conselleria es declinà fer valoracions sobre part d'aquest esborrany a què ha tingut accés dBalears, i només insistiren que "la lliure elecció de llengua no significa separar els alumnes". El sindicat STEI-i assegurà que "els centres educatius d'Infantil i Primària no veuran amb bons ulls aquesta normativa per la dificultat de la seva aplicació, ja que crea distorsions en els seus projectes educatius". A més a més, afegiren que "pot afectar la coherència pedagògica d'aquests projectes, que han estat aprovats per la comunitat educativa dins els consells escolars dels centres, que són els òrgans de representació i participació de l'alumnat, del professorat, pares i mares i personal d'administració i serveis, com també del representant de l'Ajuntament de la localitat on està ubicat el centre". De moment, el canvi de model ja ha suposat la posada en funcionament de la campanya "Enllaçats pel català".

+ VIST