Segueix-nos F Y T R

El descontentament no va camí d’aturar-se

Jubilats per Mallorca iniciarà una vaga de fam per rebutjar els atacs del Govern al català. A més, els taxistes de Palma protesten contra el calendari de feina que Cort els ha fixat

| Palma |

La crispació social no cessa. No hi ha dia que no es realitzin o s'anunciïn protestes per un motiu o un altre en contra de les polítiques de les institucions. Educació, català i jornada laboral foren els temes de les reivindicacions d'ahir. L'assemblea de la UIB anuncià una setmana de mobilitzacions contra les retallades en el sector; els Jubilats per Mallorca emprendran una vaga de fam en defensa del català i els taxistes es plantaren davant Cort per reclamar el torn de vacances.

Jubilats per Mallorca es plantà davant el Parlament per anunciar que a partir del mes de març un grup de membres de l'entitat començarà la protesta.

El seu objectiu és molt clar: d'una banda, conscienciar la ciutadania "dels continus atacs que el PP du a terme contra els drets lingüístics d'aquest poble". De l'altra, "mirar de modificar aquesta actitud agressiva contra la llengua, que procedeix tant del Govern autonòmic com dels parlamentaris que li donen suport".

Els portaveus de l'entitat que ahir anunciaren la vaga de fam criticaren que el Govern de José Ramón Bauzá "consideri que la llengua pròpia ja no sigui necessària, ni en l'àmbit de la funció pública ni tan sols entre els servidors dels ciutadans, com ara la Policia Municipal".

Encara que el principal motiu de la vaga de fam és la defensa del català, Jubilats per Mallorca també se sumarà a les protestes per les retallades en els sectors sociosanitari i educatiu, entre d'altres.

De moment, ja hi ha tres integrants de l'associació que s'hi han presentat voluntaris, tot i que segons indicà Jaume Bonet, vocal de l'entitat, encara s'han de sotmetre a proves mèdiques. No descarten que d'aquí a dia 1 de març més integrants de l'associació s'adhereixin a la vaga de fam.

Protesta dels taxistes. Així mateix, entorn de 80 taxistes es concentraren davant l'Ajuntament de Palma per protestar contra les desigualtats que asseguren patir respecte dels taxis adaptats per a minusvàlids. Segons Gabriel Moragues, portaveu de l'Associació d'Autònoms del Taxi de Mallorca, aquesta casta de vehicles fan feina 3,5 mesos més cada any i, en el context de crisi econòmica, són pocs els taxistes que no voldrien treballar més hores. L'ambient de la concentració fou bastant calent. Els taxistes la iniciaren amb una sonora xiulada, que de fet se sentí des de bona part de les oficines de Cort.

Als crits de "fora, fora" (en contra del regidor de Mobilitat, Gabriel Vallejo), s'hi afegí després alguna escridassada als conductors de taxi que, fent feina, passaven per davant la concentració (s'entén que per recriminar-los que no secundassin l'acció).

En tot cas, l'Ajuntament de Palma no fa comptes modificar la norma actual. I és que, segons Vallejo, "els taxis adaptats comporten una despesa extra per als seus propietaris en relació als altres, com ara el preu del vehicle, fer-ne l'adaptació, el consum, el manteniment...". I, per tant, Cort troba just que puguin treballar durant uns pocs mesos més que la resta: a fi de compensar els majors costos fixos.

A hores d'ara, són 72 els taxis adaptats per a minusvàlids que funcionen a Ciutat, si bé la xifra pot disminuir fins a 66 en el proper any.

Setmana de lluita a la Universitat. L'Assemblea de la Universitat de les Illes Balears (UIB) comença avui la setmana de lluita en contra de les retallades pressupostàries a educació. El lema d'aquesta iniciativa és "Setmana de lluita a la UIB. Salvem l'educació pública: seva és la crisi, nostra és la lluita".

El portaveu del col·lectiu, Lluc Gaià, exposà ahir durant la roda de premsa oferida a la UIB la llarga llista de motius pels quals "la vaga general és ja una necessitat". El col·lectiu denuncià que les taxes universitàries han pujat un 22,4% des de la implantació del pla Bolonya, com també el preu dels bars i del transport públic per anar a la Universitat. A això cal sumar-hi el tancament de les biblioteques el cap de setmana, la supressió de les bicis compartides i del servei de bus circular. Així mateix, denunciaren la precarietat laboral que pateixen els treballadors pel fet de veure suprimit, per exemple, el pagament de les hores extra. Finalment, mostraren preocupació pel menyspreu que el català sofreix en l'àmbit educatiu. L'Assemblea recordà que tot es deu a la reducció de més de 17 milions d'euros del que aporta el Govern balear a la UIB entre 2010 i 2012.

Pel que fa als actes, avui a les 20 hores hi ha convocada una xerrada a l'edifici de la Riera que porta per títol "Estudiants i treballadores junts davant la crisi". Dissabte 25, al Casal Voltor Negre es farà a partir de les 19 hores una exposició de quins són els motius per fer vaga. Ja diumenge 26, a l'Ateneu Popular es farà una xerrada debat sobre el Maig del 68. Per a dilluns s'ha convocat a les 12 del migdia una assemblea extraordinària a la llibreria del campus de Palma per poder organitzar l'ocupació de les facultats que es farà durant la nit de dimarts a dimecres. L'objectiu d'aquesta tancada, a part de ser reivindicativa, serà preparar la gran manifestació del 29 de febrer pel centre de Palma, que sortirà a les 12 del migdia de la plaça del Tub.

L'Assemblea està integrada per tota la comunitat universitària (personal d'administració i serveis, professorat i alumnes), però en aquesta setmana de lluita els més actius són els alumnes.

+ VIST