Segueix-nos F Y T R
Català a l'administració

“Els del PP que estimen la llengua han de ser coherents”

Jaume Bonet ja fa 6 dies que és en vaga de fam i té molèsties als ronyons. Vol que els polítics populars “votin en consciència i no conveniència” la llei del català

Jaume Bonet, Maties Oliver i Tomeu Amengual ahir a Can Alcover. | C.G.

| Palma |

Visitam el mestre jubilat de 64 anys Jaume Bonet a l'espai de cultura Can Alcover, on des de dijous passat fa vaga de fam per defensar "la nostra llengua". En arribar el trobam amb dos companys de Jubilats per Mallorca, el president, Maties Oliver, i Tomeu Amengual, que en unes setmanes també s'afegirà a la vaga de fam.

A Bonet se'l veu bé, tot i que reconeix que "el metge ha vingut i hem estat xerrant. Tenc una mica tocats el coll i els ronyons, però de de moment no hi ha problema". Jaume ja fa "sis dies que no menj res. Només bec aigua. Ni medicaments, ni sucs". I això fa que al matí es cansi una mica més. "Una hora de repòs estirat em dóna corda per tres hores", apunta.

Visites

Se'l veu content, tanmateix. "M'ha vingut a veure molta gent, però qui em dóna més alegria és Biel Huguet, dels padrins i padrines flautes de les Veles". També li fa més gràcia que el vagin a veure "associacions civils que no pas polítics". És a dir, la gent de l'STE-i i de la fundació Olivar d'Estellencs. Entre els representants públics ens diu que hi han anat del PSOE i del PSM. I fa memòria per dir-nos qui: Joan March, Biel Barceló, Antoni Verger i algun altre, però no es recorda del nom.

Interrogat sobre si ha tingut notícies del Govern, ens diu: "No n'he rebut cap missatge, però no em sap greu. Aquells que tenen com a objectiu en aquesta vida fer recular la nostra llengua ens és igual si no vénen". Tot i això, afirma que "dins el PP, com va demostrar el president del Parlament, Pere Rotger, l'altre dia, sí que hi ha gent que estima la llengua. Són aquests els que volem que acabin sent coherents i que votin en consciència i no en conveniència" la llei.

Maties Oliver afegeix que "el nou Govern es va proposar treure el català del mapa. I per això hem actuat. Aquí som i Jaume aguantarà fins que pugui". També ens diu, amb sintonia amb Bonet, que "el que volem és convèncer els que són del PP i estimen el català. La gent que per disciplina de vot té la consciència moguda. Volem que el dia que entri al Parlament la Llei de funció pública tots aquests es posin en el pit un floc amb la quadribarrada per la llengua en un acte de valentia. Que ho facin ells amb la resta dels grups".

Tomeu Amengual assenyala, en canvi, que "fa dies no m'havia plantejat fer una vaga de fam. Ni ho hauria somiat. Això creia que era una cosa de Gandhi. Però resultà que estava indignat, emprenyat i cremat de veure que en democràcia es poden fer indignitats que al meu parer Franco no milloraria. I ara m'estic preparant. Som conscient que si Jaume, en un moment donat, es trobàs indisposat, tot d'una m'hi incorpor. Allò normal, però, seria que coincidíssim tots dos. Li agafaria el relleu".

+ VIST