Segueix-nos F Y T R
Català a l'administració

Educació obliga a retirar els llaços pel català

En una circular es “requereix” als directors que llevin les “banderes o cartells” perquè es tracta de reivindicacions amb “un rerefons polític”

En aquests moments, hi ha una cinquantena de centres adherits a la campanya d’“Enllaçats pel català”.

| Palma |

La Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats ha enviat una circular a tots els centres educatius públics i concertats en què "requereix als directors i directores" la retirada de "banderes o cartells", perquè es tracta d'una reivindicació amb un "rerefons polític".

El document, que està signat per la directora general de Planificació, Inspecció i Infraestructures Educatives, María de las Mercedes Celeste, comença recordant que "la senyera" col·locada en alguns centres educatius "no és cap de les banderes reconegudes com a símbol de les Illes Balears per l'Estatut d'Autonomia ni la bandera nacional".

Així respon l'Executiu popular mesos després de l'inici de la campanya "Enllaçats pel català", que anima a posar llaços amb la senyera a favor del català a l'escola i que ja té uns cinquanta centres adherits. Finalment, amb l'informe jurídic des de fa deu dies damunt la taula, la Conselleria d'Educació ja ha fet arribar aquesta ordre a molts centres escolars, que han reaccionat de diferents maneres: n'hi ha alguns que ja han llevat el llaç i d'altres que estan molests perquè els ha arribat la circular sense tenir cap llaç posat i ara han decidit penjar-lo.

La secretària d'Ensenyament Públic de l'STEI-i, M. Antònia Font, va valorar ahir que "l'Executiu vol efectuar una neteja de la consciència nacional, de la pròpia identitat i de la pertinença a una comunitat lingüística històricament arrelada en aquest territori". Afegí que "no és fent llevar els llaços que s'acabarà amb aquest compromís, ans el contrari".

Segons Font, "es fa difícil per a un director o una directora haver d'anar contra una decisió que ha estat presa per un claustre o per un consell escolar". La secretària d'Ensenyament Públic es demana "què passarà a aquells centres que no volen llevar el llaç?". És per tot això que des de l'STEI-i exigeixen una reunió urgent amb Celeste per obrir "vies de diàleg" i evitar, per exemple, que es donin situacions tragicòmiques en què la Guàrdia Civil o la Policia Nacional hagin d'anar centre per centre a llevar els llaços.

Des del sindicat FE-CCOO, el portaveu, Toni Baos, apuntà que amb aquesta mesura el Govern actua de "manera impositiva, irresponsable i antipedagògica i provoca el contrari del que cerca la circular". Afegí que "la senyera o llaçada no és més que un símbol cultural que reflecteix el projecte lingüístic de cada centre que justament ha estat aprovat per aquella comunitat educativa democràticament i a travès del consell escolar".

El president de FAPA-Mallorca, Jaume Ribas, opinà que "valoram molt negativament que entrin a controlar aquests temes aprovats pels consells escolars". Ribas defensà que és el projecte lingüístic de cada centre aprovat per tota la comunitat educativa el que Educació qüestiona i que es tracta d'una "decisió purament política".

Els promotors d'"Enllaçats pel català", de moment, no volen entrar a valorar el document de la Conselleria i esperen poder donar una resposta legal a aquest text en els pròxims dies. Finalment, des la Conselleria d'Educació insistiren ahir que "no es permetrà que es faci política als centres educatius".

+ VIST