Segueix-nos F Y T R
Jaume Bonet, en vaga de fam pel català

Bosch demana a Bonet que aturi la vaga i s’hi reunirà

El conseller compara la protesta pel català amb la que faria un nin que no està d’acord amb la nota

El conseller d’Educació, Rafel Bosch, conversa amb el de Presidència durant el ple. | Teresa Ayuga

| Palma |

La vaga de fam del jubilat Jaume Bonet en protesta contra la política lingüística del Govern arribà ahir al Parlament. El socialista Lluís Maicas posà Bonet com a exemple de lluita per la defensa del català. I el conseller d'Educació, Rafel Bosch, advertí que la protesta s'està fent contra una decisió democràtica i la comparà amb una vaga de fam que fes un alumne que no està d'acord amb la nota que ha tret o amb la d'un pare que vol que el seu fill tingui preferència per rebre un trasplantament d'òrgans. El responsable autonòmic acabà demanant al vaguista que deposi la seva actitud i digué que "em reuniré amb ell les vegades que faci falta".

Maicas defensà la protesta lícita i pacífica de Bonet i carregà contra la decisió del Govern de modificar la Llei de funció pública i la de normalització lingüística perquè el català deixi de ser necessari per accedir a l'Administració. "No poden guanyar els qui ens volen desposseir de la nostra identitat", assegurà el diputat, qui demanà al conseller si s'havia preocupat per la salut del jubilat. I Bosch li respongué que sí.

El portaveu de PSM-IV-E, Biel Barceló, també denuncià la "segregació lingüística" a les aules que pretén el Govern i acusà el president José Ramón Bauzá de provocar "divisió social" -cità paraules de l'expresident Cristòfol Huguet i del batle de Manacor, Antoni Pastor, en aquest sentit-. A més, li va retreure que creï problemes amb la llengua i no faci res contra l'atur. "Passarà com el president que ha practicat polítiques antimallorquines", sentencià.

El president aprofità les dades d'una enquesta per demostrar que la seva política lingüística té suport social i negà que divideixi la societat o que estigui aturat davant la crisi. Com Bauzá, el conseller de Presidència, Toni Gómez, retragué a l'oposició la gestió anterior i afirmà que, si el PSOE continuàs governant, les Balears tornarien a ser terra d'emigrants.

Al marge d'això, la sanitat pública fou de nou la protagonista. La socialista Conxa Obrador va retreure a la consellera Carmen Castro que recol·locàs en dos dies, en diumenge i en una plaça de Son Espases que no existia, el cessat director de l'IB-Salut Juan José Bestard, i ho considerà una "befa" als aturats. "L'únic servei d'urgències que funciona és el de recol·locació d'amics del PP, amb doblers públics", afirmà.

Castro negà que s'hagués pagat una indemnització a Bestard i acusà la diputada d'"acarnissar-s'hi". En una altra intervenció, afirmà que el pla d'ajust de Salut està condicionat per la política del seu antecessor, el socialista Vicenç Thomàs, que xifrà el pla en 175 milions de retallada.

En el ple, el PP rebutjà tres iniciatives socialistes: una per retirar el decret llei urbanístic, una altra contra la reforma laboral i una altra que demanava més contractes i més sous a l'hostaleria.

+ VIST