La manifestació d'avui pretén ser un clam per la llengua catalana de tota la societat balear cap a la política que implanta en l'àmbit lingüístic el Govern que presideix José Ramón Bauzá. A la protesta, impulsada des de l'Obra Cultural Balear (OCB), s'hi ha adherit el Consell de la Societat Civil de Mallorca, format per una cinquantena d'entitats i amb l'ajuda d'una Comissió Organitzadora. La marxa, que partirà a les 18 hores de la plaça d'Espanya, recorrerà el carrer dels Oms, la Rambla, el carrer de la Riera, el carrer de la Unió, el Born, el carrer d'Antoni Maura i el passeig Sagrera per arribar, finalment, al Consolat de Mar. La intenció era poder lliurar un manifest a Bauzá i expressar-li en persona el malestar de la societat balear. Tanmateix, ja divendres Rafel Bosch, portaveu de l'Executiu, assegurà que el president no seria al Consolat per rebre els manifestants.
La pancarta que encapçalarà la comitiva serà la que ahir presentaren l'OCB i els Joves de Mallorca per la Llengua a la plaça d'Espanya amb el lema "Sí a la nostra llengua". L'entitat animà el jovent de Mallorca a sortir en defensa de la llengua catalana. Des de la Comissió Organitzadora també animen que tothom llueixi un llaç i pancartes amb la "senyera".
Els convocants esperen que sigui una manifestació "històrica" en un moment en què la política de Bauzá també ho està sent per les seves "regressions lingüístiques que han trencat el consens" en aquesta matèria. Gairebé una vintena d'autobusos vindran avui des de diferents indrets de l'Illa per participar en el que volen que sigui una gran festa a favor de la llengua.
El món artístic i intel·lectual també s'ha unit a la convocatòria i més de 160 personalitats signaren divendres el manifest Crida ciutadana per la llengua. En el text asseguren que "expressam el nostre compromís amb la llengua pròpia de les Balears, el nostre suport a les campanyes ciutadanes en defensa de la nostra llengua i feim una crida a tota la ciutadania perquè participi en la manifestació".
Així mateix, el cantant i músic Victorí Planells, un dels signants del manifest, mostrà el seu suport a la defensa del català. L'artista ha donat la seva cançó Llengua per a l'amor a l'OCB perquè sigui l'himne de la marxa. El tema està basat en un poema de l'escriptor eivissenc Marià Villangómez, del qual enguany es commemora el desè aniversari de la mort. Al web de dBalears es pot descarregar el tema de manera gratuïta.
El sector educatiu, present
Tot apunta que el sector educatiu serà un dels més presents a la protesta d'avui. La lliure elecció de llengua a la qual el Govern Bauzá vol sotmetre els centres educatius el pròxim curs, a més de la campanya d'"Enllaçats pel català", ha donat motius i força a aquest col·lectiu per participar activament en la protesta.
Fa una setmana que la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats envià als centres educatius públics i concertats una circular en què requeria als directors que llevassin les "senyeres" en forma de "banderes o cartells".
Aquesta ordre, lluny d'aconseguir el seu objectiu, ha servit per crispar encara més els ànims entre equips directius i professorat. Ara, ja són una seixantena els centres que llueixen a la façana el llaç quadribarrat.