si a la nostra llengua

Educació insisteix a llevar el llaç a l’Institut de Marratxí

L’IBISEC sol·licità ahir verbalment al centre que retiri la “senyera” de la façana principal. En el pròxim consell escolar, es decidirà si s’ubica a l’interior

| Palma |

La Conselleria d'Educació insistí ahir a la direcció de l'IES Marratxí que retiri el llaç quadribarrat de la façana del centre. El gerent de l'Institut d'Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals (IBISEC) comunicà verbalment al director, Jaume March, el malestar de la Conselleria.

Segons explicà el director, "la solució legal que hem cercat per trobar una nova ubicació al llaç sembla que no ha agradat, tampoc". March explicà que, segons l'IBISEC, "si els llaços són dins el centre no molesten tant, el problema és si són a la façana". Però en el cas de l'institut marratxiner, després que dos tècnics els llevassin el llaç dijous passat, optaren per "la solució màgica", tal com ells la qualificaren.

La direcció del centre decidí penjar la "senyera" a la façana de la casa del conserge, que està a tocar de l'institut. L'habitatge és un espai privat i, per tant, el centre desafià Educació en un comunicat dient: "Veurem si l'IBISEC, a més de no complir la normativa de riscos laborals per pujar a despenjar el llaç sense casc, viola un domicili particular". March comunicà al responsable de l'IBISEC que no serà fins al pròxim consell escolar, passat Setmana Santa, quan es decidirà si es retira el llaç de la casa del conserge i s'ubica dins l'edifici.

Les tres banderes

El conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, assegurà ahir que no existeix un buit legal sobre els llaços quadribarrats i que "l'únic" que pot haver-hi a la façana d'un centre educatiu "són les tres banderes pròpies". "A les façanes hi ha d'haver tres banderes, però no tres símbols. L'espanyola, la de Balears i l'europea. Això és el que hi hauria d'haver", detallà.

Sobre els llaços a favor d'altres causes, com el de la pau, Bosch opinà que no pengen "una bandera", sinó "el símbol d'un eix transversal del programa" com és explicar el dia de la pau. "És penjar un símbol d'un eix transversal aprovat com és la pau, la solidaritat i la democràcia", que són valors compartits "dintre del currículum".

"Ho he repetit mil vegades: si a la façana d'un centre, per defensar una causa de les múltiples que pensam que en el món són injustes, penjàssim banderes d'altres països per donar-hi suport, entraríem en una casuística difícil de resoldre", va reflexionar.

D'aquesta manera, insistí que, "per molt que se'n vulguin fer més interpretacions", allò que es penja és "un símbol polític, part del qual forma part de la nostra senyera", però que, "curiosament o no, la part morada i la part de la representació del palau de l'Almudaina no hi són mai". El conseller subratllà que els "agradaria" que en els centres educatius "no hi hagués aquestes manifestacions explícites d'utilitzar la infraestructura". "Crec que en els pròxims dies es retiraran i s'adonaran que no té a veure amb el fet d'usar els edificis per una causa", digué.

+ VIST