Tenia dues opcions: callar i aparèixer com un president que oculta la realitat econòmica als ciutadans, o actuar i intentar corregir la taca a l'expedient. El president, José Ramón Bauzá, optà per la segona i destituí ahir dematí, de manera fulminant, la fins ara interventora general de la Comunitat, Maria Marquès, l'alt càrrec del seu Govern que el dia abans havia fet públic un suposat pacte entre Bauzá i l'anterior vicepresidenta de l'Executiu central socialista, Elena Salgado, per amagar el deute real trobat pels populars quan arribaren al Consolat, molt més alt del que feren públic. Bauzá negà que s'hagués produït cap pacte.
Marquès entrà ahir dematí a la seu del PP plorant; dues hores després, en una compareixença extraordinària, el president n'anuncià el cessament i desmentí categòricament que hagués acordat amb Salgado ocultar part del deute als proveïdors per no perjudicar la imatge d'Espanya davant els mercats, que era el que el dia abans havia anunciat la interventora.
"És rotundament fals", indicà Bauzá, qui justificà la destitució per això. Recalcà que les dades que donà l'Executiu al juliol eren les que es coneixien llavors i negà que el suposat ocultament de deute es fes a canvi que Madrid aprovàs el pla de sanejament balear, requisit per obtenir crèdits.
Això no obstant, el president no va desmentir tot el que va dir la interventora. Reconegué que les xifres de deute que donà -més elevades que les que s'havien dit fins ara- eren certes, però apuntà que no es coneixien al juliol, aparegueren després, i defensà que el Govern no ha ocultat informació. Allò cert, però, és que no s'han conegut fins que no les ha donat la interventora.
Dimecres, Marquès revelà que a la xifra de 1.104 milions de deute a proveïdors, que es donà a conèixer al juliol, s'hi havia de sumar la de 409 milions per factures trobades als calaixos sense consignació pressupostària, una xifra que no es va fer pública al juliol i que mai l'Executiu no havia dit fins que l'aportà la interventora. Afegí que també s'hauria de sumar el deute a proveïdors dels 171 ens públics. Per tant, el deute no bancari seria molt superior als 1.500 milions.
Era la seva primera compareixença com a interventora i, després del que passà ahir, la darrera. Hi parlà més com a funcionària que com a política, cosa que en reforçà la credibilitat. Marquès pactà amb el Govern ahir no fer declaracions. Bauzá es reuní amb ella abans de destituir-la i, segons el president, Marquès li reconegué que "s'equivocà" -no que mentís-, però el cap de l'Executiu no aclarí si l'equivocació era haver dit que hi havia un pacte.
El president recalcà que no hi havia cap pacte, assegurà que no havia rebut instruccions de Madrid per fer-la cessar i apuntà que no n'havia informat el Govern central. Sí que es comunicà amb Salgado per donar-li explicacions i anunciar-li'n la destitució. A més, afirmà que no preveia una reacció negativa ni dels mercats ni de les entitats financeres, perquè aquestes tenen tota la informació. Remarcà que la seva preocupació per la imatge que puguin tenir les institucions financeres sobre Balears està sempre per darrere el seu compromís de veracitat amb la ciutadania. "El nostre compromís amb la societat ens impossibilita mentir o ocultar informació de manera intencionada", sentencià.