Segueix-nos F Y T R
càrrecs i activitats

El delegat extremeny dimiteix per tenir una farmàcia; Bauzá, no

Segons Rafel Bosch, el Govern “garanteix que tots els membres compleixen les normes”. El PSIB ha obert el procés per dur el president als tribunals

La farmàcia de José Ramón Bauzá, a Marratxí. | Ferran Aguiló - M.À.C.

| Palma |

El delegat del Govern espanyol a Extremadura, Alejandro Ramírez del Molino, va dimitir ahir, després de saber que el càrrec era incompatible amb el fet que fos titular d'una farmàcia. A les Balears, tot i que José Ramón Bauzá és propietari d'una farmàcia, segons el portaveu del Govern, Rafel Bosch, això no és incompatible amb el càrrec de president.

L'Executiu "garanteix que tots els seus membres compleixen les normes respecte del seu patrimoni, les seves activitats i ocupar un càrrec", va declarar ahir Bosch arran de les preguntes d'aquest diari. Bosch va dir que Ramírez depenia de l'Estat, no de l'Administració autonòmica.

A les Illes Balears, l'article 35 de la Llei de la bona administració i del bon govern diu que "els membres del Govern i alts càrrecs han d'exercir les seves funcions amb dedicació exclusiva i no poden compatibilitzar la seva activitat amb el compliment, per si mateixos o mitjançant substitució o apoderament, de qualsevol altre lloc, càrrec, representació o activitat".

Per l'oposició, no està tan clar que Bauzá compleixi la llei, sobretot perquè es podria considerar que exerceix l'activitat a la farmàcia "mitjançant substitució", sense fer-ho directament. Per això, tant els socialistes com els econacionalistes han començat tràmits per aclarir-ho.

La diputada de PSM-IV-ExM Fina Santiago explica que han demanat que se'ls faci arribar la declaració d'interessos i de patrimoni del president Bauzá i que, amb aquest document que fan els càrrecs en prendre possessió i la llei a la mà, analitzaran la situació "respecte d'aquesta i d'altres activitats, com la vinoteca".

Però els socialistes van molt més enllà. Fonts del PSIB asseguren que han començat un procés "que només pot conduir a dur el president Bauzá als tribunals". El portaveu adjunt del grup socialista i exconseller de Salut, Vicenç Thomàs, recorda la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, que va declarar que era incompatible que Aina Salom fos consellera de Salut i titular d'una farmàcia.

Ara, explica Thomàs, han fet arribar un escrit al Govern en què demanen que analitzi la situació de Bauzá amb referència a aquesta mateixa sentència feta arran d'un recurs del mateix PP. L'exconseller entén que Bauzá, que també presideix el Consell de Govern, en pot quedar afectat perquè aquest és l'òrgan que pren les decisions polítiques i ho fa de manera solidària. O sigui, que els qui hi decideixen ho fan entre tots, de manera que el president tindria pes en les decisions sobre farmàcies.

Precedent: la sentència sobre Aina Salom

El PSIB basa la seva reclamació en una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), arran d'un recurs del Partit Popular contra una decisió del Consell de Govern de l'any 2001, segons la qual no era incompatible que la llavors consellera de Salut, Aina Salom, fos propietària d'una farmàcia perquè no hi treballava. La sentència, però, entén que Salom, en funció del seu càrrec, tenia assignat "un conjunt de potestats o funcions susceptibles d'incidir, de manera directa, immediata, sobre el contorn d'interessos econòmics" que tenia com a propietària d'una farmàcia.

A més, entenia que, malgrat que no va dur la farmàcia directament, "hi ha un lligam medul·lar entre el càrrec públic i els interessos privats". El tribunal també afirmà que el misser del Govern havia estat "incapaç" de demostrar que les decisions que podia prendre la consellera "no eren susceptibles d'afectar el seu nivell d'ingressos". La resolució, del 2007, quan Salom ja no exercia, establia que havia estat consellera, "tot i que aquesta activitat pública no és compatible amb la propietat d'una oficina de farmàcia.

+ VIST