Segueix-nos F Y T R
Sant Agustí de Felanitx, incidents i judici

Salom i Company, citats a declarar pels incidents de Sant Agustí 2011

Declararan en qualitat de testimonis i perjudicats, juntament amb Catalina Soler; el director del Fogaiba i exbatle d'Alaró, Joan Simonet i la directora general de Funció Pública, Núria Riera

Salom durant els incidents del passat estiu. | Jaume Lladó

|

Falten menys de 20 dies per a les festes de Sant Agustí d'enguany i encara coegen els incidents ocorreguts l'any passat a la sortida de missa. El jutge ha citat a declarar en qualitat de testimonis i perjudicats la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, i el conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company. Ambdós foren presents l'any passat a les festes com a autoritats convidades per l'Ajuntament de Felanitx i hauran de comparèixer davant el jutge d'Instrucció número 1 de Manacor.
Els dies que estan citats no fan més que encendre els ànims, tenint en compte que Sant Agustí és dia 28 d'agost. Les declaracions es duran a terme els dies 24, 27, 29 i 30 d'agost. Salom i Company no són els únics citats per donar la seva versió de l'ocorregut l'any passat sota el pal·li d'El Coso.

Més polítics
També hauran de comparèixer davant el jutge Joan Simonet, batle d'Alaró i gerent del Fogaiba; Catalina Soler, consellera insular de Medi Ambient i exbatlessa de Felanitx; Núria Riera, directora general de Funció Pública del Govern; i el capità i el comandant de lloc de la Guàrdia Civil de Felanitx. Tots ells ho faran com a testimonis i perjudicats. A més, el jutge ha citat quatre policies locals del municipi en qualitat de testimonis i una altra ciutadana com a perjudicada.
Així mateix, el jutge ha citat deu persones més, però com a imputades i no com a testimonis. Així consta en la providència que dictà el magistrat del Jutjat d'Instrucció número 1 de Manacor, Francisco José Pérez. La Policia Local, per ordre de l'equip de govern municipal (PP), elaborà un informe sobre els fets que fou remès a la Fiscalia. En concret, el document sosté que "una allau d'incontrolats els obstaculitzaren el pas i els acorralaren a l'interior a la sortida del pal·li", amb referència a la comitiva de les autoritats encapçalada per Salom.
L'atestat de la Policia Local també relata que s'arribaren a llançar "líquids, objectes i escopinades" contra les autoritats, fet que provocà que alguns d'ells perdessin l'equilibri "per l'escomesa violenta i gratuïta, totalment desmesurada, de la multitud sense motiu anterior aparent o provocació perquè això passàs".

Nervis
Tanmateix, un dels moments de més tensió fou quan els agents de la Policia Local que escoltaven les autoritats començà a llançar gas lacrimogen contra el públic "de manera indiscriminada", segons denunciaren els afectats en el seu moment. Mentrestant, l'informe policial sosté que es veieren "obligats" a fer ús d'aquest producte" arran dels "moments crítics i de gran tensió" que s'arribaren a viure a la sortida del convent.
Fins ara, regidors tant de l'equip de govern com de l'oposició ja han anat a declarar als jutjats de Manacor com a testimonis i perjudicats pels aldarulls de les festes de Sant Agustí de l'any passat. En el seu torn, els edils de l'oposició comunicaren al jutge que no se sentien perjudicats pels incidents ocorreguts i que renunciaven a "qualsevol tipus d'acció civil o penal" que els pogués correspondre. A més, el portaveu socialista, Antoni Nadal, es preguntà en més d'una ocasió per què no citaven Salom i Company.
De la seva banda, els membres de l'equip de govern, inclòs el batle Tauler, ratificaren les seves declaracions a la Policia Local davant el jutge.
Al llarg d'aquest any, la polèmica sortida de missa i el pas de les autoritats per davall el pal·li d'El Coso ha estat més viva que mai. Els grups de l'oposició, Bloc per Felanitx i PSOE, forçaren la convocatòria d'un ple per demanar al batle, Biel Tauler, que sol·licitàs el retorn a l'Ajuntament de l'informe que s'havia remès a la Fiscalia. Tanmateix, l'equip de govern votà en contra d'aquesta petició i l'informe quedà a la Fiscalia. Les conseqüències encara perduren. De fet, fa dues setmanes que començaren a arribar multes de la Delegació del Govern de 5.000 euros cadascuna a alguns dels implicats.

Persecució
Poc després de les festes de Sant Agustí de l'any passat, es va constituir el Comitè de Defensa de les Festes Populars de Felanitx (CDFPF), que des de llavors s'ha mostrat molt crític amb l'actuació de la Policia i de l'equip de govern municipal. Segons el seu parer, la decisió d'enviar l'informe a la Fiscalia "respon a la intenció de criminalitzar unes festes populars", alhora que critiquen que la Policia Local, "part implicada en els aldarulls per llançar gas lacrimogen, fos l'encarregada de redactar l'informe". A més, han lamentat en més d'una ocasió "la persecució" contra persones de Felanitx d'ideologia contrària als governants.

 

+ VIST