Segueix-nos F Y T R

El dilema de la Ràpita

El batle de Campos, Sebastià Sagreras, és un ferm defensor de les bondats del projecte del complex turístic, mentre que la portaveu del GOB en destaca l’impacte negatiu sobre l’entorn natural

La cadena humana organitzada el 29 d’abril per la plataforma Salvem la Ràpita, Amics de la Terra i Grup d’Ornitologia Balear (GOB) fou un èxit de participació. | T. AYUGA

|

Sebastià Sagreras és el batle de Campos i un entusiasta defensor del projecte del complex turístic de Son Durí.
“La iniciativa és bona per a Campos i per a Mallorca, no en tenc cap dubte. Generarà activitat econòmica i es crearan llocs de feina, al voltant de 300, segons els promotors. A més, és evident que l’oferta complementària en sortirà beneficiada i se’n crearà de nova que generarà riquesa al municipi”, explica.

Vivim temps de crisi i el batle té ben present que la construcció del complex suposaria importants beneficis econòmics per al Consistori. “També s’ha de considerar que els ingressos de l’Ajuntament en taxes seran quantiosos, més de tres milions d’euros, que seran ben útils”, remarca.

Campos disposa de les platges més guapes de Mallorca, però no en treu profit pecuniari. De fet, al municipi just hi ha el balneari de la Font Santa, un grapat d’agroturismes i un petit establiment hoteler dins el nucli urbà del poble. Sagreras s’indigna quan li parlen dels efectes que tindria l’hotel sobre el Trenc. “Els hotels de la Colònia de Sant Jordi són més a prop del Trenc que de la Ràpita. Insinuar que la construcció del complex seria perjudicial per al Trenc és, senzillament, fals”, afirma el batle.

Sagreras recorda que els promotors han assegurat que la intervenció serà respectuosa amb l’entorn. “Serà un projecte sostenible i sensible amb el medi ambient. S’ha dit també que poden existir problemes de subministrament d’aigua, però la realitat és que els hotels de la Colònia de Sant Jordi reben aigua de Campos”, indica.

Pel que fa a la contestació social que provoca l’hotel, Sebastià Sagreras té clar que la majoria del poble de Campos hi està a favor. “Els resultats electorals a les municipals demostren que la majoria hi està d’acord. Serà bo per al poble”, acaba dient el batle.

Margalida Ramis, portaveu del Grup d’Ornitologia Balear (GOB), vessa arguments i entusiasme per defensar la necessitat de mantenir intacte Son Durí, on està anunciada l’edificació d’un complex hoteler i un camp de golf.
“La construcció del complex turístic suposaria un consum exagerat i negatiu de territori. Contribuiria a empitjorar la situació general de l’àrea protegida del Trenc i del Salobrar. És una obvietat que l’activitat humana contribueix de manera important  a la degradació de les platges i dels sistemes dunars. La construcció de l’hotel afectaria negativament a l’entorn natural”, assegura Ramis.

La portaveu considera també que és absolutament innecessari augmentar l’oferta turística i de camps de golf. “Ara com ara, tots els estudis ens indiquen que a Mallorca hi ha un excés d’oferta turística. I la mateixa Associació de Camps de Golf reconeix que n’hi ha una oferta suficient. Avui, la política turística hauria d’anar encaminada a reconvertir i a recuperar les zones degradades a causa de la massificació”, afirma.

Ramis opina que el problema de l’aigua és també cabdal. “Un equipament turístic com el que es pretén construir a la Ràpita implica un elevat consum d’aigua. Es faria una pressió sobre els recursos hídrics molt important, que pot arribar a provocar problemes a zones veïnes com a consecuència de les fortes extraccions dels aqüífers”, assenyala.

La portaveu del grup ecologista destaca molt positivament la reacció de la ciutadania amb la creació de la plataforma Salvem la Ràpita. “En poc més de dos mesos s’aconseguí recollir prop de 17.000 firmes contràries al projecte, que foren lliurades a la Conselleria de Turisme. A més, el 29 d’abril hi hagué una participació massiva en la cadena humana organitzada”, recordà Margalida Ramis.

 

 

 

+ VIST