Segueix-nos F Y T R

Joan Lladó: “L’espoli fiscal és el culpable de les llistes d’espera a la Sanitat"

Esquerra adverteix que ha de passar un any per sotmetre’s a una colonoscòpia a l’Hospital de Manacor per la manca de finançament estatal. El president de la formació considera que Madrid ens mata. El partit independentista també alertà que manquen 482 metges especialistes

Lladó i Bauzà, durant la roda de premsa davant l’hospital General. | T.Ayuga.

| Palma |

El president d'Esquerra a Mallorca, Joan Lladó, assegurà ahir que l'espoliació fiscal a què són sotmeses les Illes per part de Madrid "és la causa de les llargues llistes d'espera que hi ha a Sanitat". És per això que Lladó va concloure que "l'espoli fiscal mata".

Lladó posà com a exemple que "es parla que en el 2011 els diag-nòstics de càncer baixaren, però això és així perquè es realitzaren un menor nombre de proves diagnòstiques". Algunes de les dades sobre llistes d'espera que aportaren ahir des d'Esquerra durant la roda de premsa duita a terme davant l'hospital General fan referència a les llistes d'espera d'un any que actualment hi ha a l'Hospital de Manacor per sotmetre's a una colonoscòpia, prova imprescindible per a la detecció de determinats càncers.

La professora de Promoció de la Salut a la UIB, Lluc Bauzà, també alertà que "els malalts ingressats a Son Espases que necessiten un TAC han d'esperar de mitjana una setmana".

Esquerra facilità ahir algunes xifres que, segons el partit, demostren l'espoliació fiscal que s'està registrant a la sanitat balear. Amb dades del Ministeri de Sanitat, de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO, Lladó comentà que Balears és la comunitat amb menys despesa sanitària per habitant, 1.003 euros a l'any, mentre que la mitjana estatal se situa en 1.288 euros per habitant a l'any. A l'altre costat de la balança, Lladó destacà Euskadi, que destina 1.563 euros per ciutadà anuals. Per Esquerra, a les Illes hi ha una doble problemàtica: "d'una banda, rebem un 1% manco de doblers per finançar la Sanitat i, a l'hora de fer retallades, ens apliquen un 3%".

El dirigent d'Esquerra destacà que Balears és la comunitat amb més targetes sanitàries per metge, 1.662, mentre que a altres llocs com Castella-Lleó només en tenen 927.

Amb tot, la formació recordà que l'Organització Mundial de la Salut (OMS)recomana 1.200 targetes per facultatiu per tal de garantir la qualitat assistencial.

Sobre el dèficit de professionals sanitaris que pateix l'Arxipèlag, Lladó explicà que, si la mitjana estatal d'infermers per cada 100.000 habitants és de 581, Balears només en té 536. Aquesta xifra contrasta, per exemple, amb els 920 de Navarra i la mitjana europea, que se situa en 808.

Lladó també posà sobre la taula la manca de metges especialistes que existeixen a les Illes, concretament en manquen 482 de 19 disciplines diferents.

Amb relació a la delicada situació en què es troben els hospitals Joan March i General, Lladó diu que "ara han vist que tancar centres ofereix molt mala imatge" i allò més segur és que, a canvi de no tancar-los, optin per "reduir llits a altres hospitals, com a Son Espases".

Taxa per a immigrants

Sobre la taxa sanitària que el Govern vol aplicar als immigrants sense papers per ser atesos al Sistema Nacional de Salut (SNS)a partir de setembre, Lluc Bauzà indicà que "la desatenció d'aquest col·lectiu és un problema de salut pública i passa per fer-ne un estudi econòmic i no improvisat de la seva situació".

La professora de promoció de la Salut de la Universitat de les Illes destacà que "ens volen fer creure que aquí l'únic problema que s'ha de solucionar és el del turisme sanitari".

+ VIST