Segueix-nos F Y T R
ruiz mateos detingut

Ruiz-Mateos passa la nit al calabós de Palma

La Policia el va detenir ahir al matí a ca seva i el va dur a l’horabaixa a Ciutat. Ha de declarar aquest matí

L'empresari a la seva arribada a la Prefactura Superior de Policia de Palma. | Montserrat T. Diez

| Madrid/Palma |

L'empresari José María Ruiz-Mateos ha de declarar aquest matí als jutjats de l'avinguda d'Alemanya arran d'una querella per una estafa de 13,9 milions d'euros. Haurà passat la nit al calabós de la comissaria central de Palma. L'home, de 81 anys, va arribar-hi ahir devers les sis de l'horabaixa escortat per agents de Policia.

Un cotxe camuflat de la Policia va dur Ruiz-Mateos a la Prefectura i l'empresari no es va estar de fer el símbol de la victòria amb els dits quan va passar per on l'esperaven desenes de càmeres de tots els mitjans. A les deu del matí, en sortir detingut de ca seva, a Somosaguas, Madrid, ja havia fet el mateix gest. La Policia s'havia encarregat de traslladar-lo, primer, a la comissaria de Pozuelo de Alarcón i, després, a un centre de salut, abans de dur-lo en avió fins a Son Sant Joan.

La jutgessa Maria Pascual n'havia ordenat la detenció dilluns en una interlocutòria en què recordava que l'havia deixat plantada fins a tres pics arran d'aquesta querella i dos més a causa d'una altra d'anterior. Es preveu que li prengui declaració aquest matí a primera hora.

El portaveu de la família Ruiz-Mateos, Ignacio Fernández, va declarar ahir que responsabilitzen "jurídicament" la jutgessa i la Policia de les "adversitats" que pogués causar a la salut de l'empresari la "tardança" en el trasllat a Palma. Amb tot, aquestes declaracions les va fer al migdia, quan encara es pensava que Ruiz-Mateos passaria la nit a Pozuelo de Alarcón.

Pascual ja l'havia fet detenir per assegurar-se que declaràs dijous passat, però el va deixà anar dimecres a la nit i Ruiz-Mateos ho va aprofitar per no venir a Palma argüint raons de salut.

La jutgessa pretén interrogar-lo sobre la compra per part de la seva empresa familiar, Nueva Rumasa, de l'hotel Eurocalas a Francisco Miralles per 24 milions d'euros. L'empresari va aturar de pagar quan encara li mancaven 13,9 milions i va hipotecar tant l'hotel com les propietats amb què havia avalat la compra.• E. B.

+ VIST