Segueix-nos F Y T R
Finançament autonòmica

Bauzá titlla 'd’injusts' els pressuposts de Rajoy: "els balears no se’ls mereixen”

José Ramón Bauzá participà ahir en la sortida de la IV Ultramarató benèfica contra la fibrosi quística.

| Palma |

El president del Govern, José Ramón Bauzá, qualificà ahir els pressuposts generals de l’Estat per a 2013  “d’absolutament injustos” per als interessos de les Balears i es mostrà convençut que la inversió prevista a les Illes millorarà mitjançant les esmenes que hi presentarà l’Executiu autonòmic.

“Són uns pressuposts que de cap manera no es mereixen els ciutadans de les Illes Balears i que són absolutament injustos per als interessos de les Illes, que estan complint amb els seus objectius pressupostaris i de dèficit”,  afirmà Bauzá, en declaracions facilitades pel Govern balear.

Bauzá  detallà que ha expressat personalment el seu “disgust” amb les xifres al ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, i anuncià que el Govern treballarà “perquè mitjançant esmenes es pugui reconduir aquesta situació”.

Segons el projecte de pressuposts generals de l’Estat per a 2013, presentat dissabte en el Congrés, la inversió del sector públic estatal a l’Arxipèlag serà de 78,72 milions, xifra que suposa un descens del 45,04% respecte dels comptes de 2012.

El cap de l’Executiu es va mostrar “convençut” que els responsables del Ministeri entendran les “discrepàncies” i les atendran, la qual cosa permetrà millorar la inversió destinada a les Illes Balears.

El vicepresident econòmic del Govern, Josep Ignasi Aguiló, ja va deixar clar dissabte que “no és acceptable” la xifra d’inversió estatal per a les Balears que recull el projecte de pressuposts generals de l’Estat per a 2013.

En aquest context, PSM-IV-ExM assegurà que Bauzá està “obligat a plantar-se davant el president del Govern, Mariano Rajoy”, i fer-lo rectificar els comptes, ja que no pot ser que l’Arxipèlag, amb el 2,2% de la població, rebi el 0,7% de la inversió.

La coalició nacionalista considera “totalment inadmissible” la baixa inversió per a les Illes, i més encara si es té en compte la insularitat i que els pressuposts per a 2012 ja varen suposar un gran retrocés. La diputada Joana Lluïsa Mascaró remarcà que, en els pressuposts que ha presentat el Govern, les Balears queden a la coa en inversió, molt lluny del 15,3% que rebrà Andalusia o el 14,9% de Castella-Lleó, les comunitats que més perceben.

A més, per segon any consecutiu, no es preveu cap partida per finançar els convenis ja firmats, com el de la remodelació de la Platja de Palma, i inclouen “partides insignificants”, com els 3,9 milions per al Conveni ferroviari tot i que el compromís signat és de 300 milions. Per això, la coalició exigeix a Bauzá que defensi els interessos de les Balears i demà, en la Conferència de presidents, “es planti davant del Govern de l’Estat i reivindiqui una millor inversió”.

Conferència de presidents

La V Conferència de presidents de comunitats i ciutats autònomes  tindrà lloc al palau del Senat de Madrid durant tot el matí i està previst que Bauzá ofereixi una roda de premsa un cop finalitzada.

Els comptes de Mariano Rajoy per a l’any vinent també centraran l’atenció durant el ple del Parlament, que es du a terme demà, dimarts.

+ VIST