Segueix-nos F Y T R

Tots els grups del Parlament, en contra de treure els sous als polítics

Els tres portaveus parlamentaris han coincidit en el fons de la qüestió, malgrat que hi ha importants matisos que els separen. | Ferran Aguiló - J. Morey.

| Palma |

Els portaveus dels grups parlamentaris popular, socialista i del PSM-IV-ExM s'han mostrat avui contraris a aplicar a les Balears la supressió de sous als diputats autonòmics, una mesura que s'ha aprovat a Castella-la Manxa, on just cobraran dietes per assistència a plens i comissions.

A Balears, des de la cinquena legislatura (1999-2003), per acord de tots els grups, els diputats amb dedicació exclusiva cobren un sou i els que no tenen plena dedicació poden elegir entre una dieta global o dietes puntuals, en funció de la quantitat d'actes parlamentaris als quals assisteixen.

La portaveu popular, Mabel Cabrer, ha manifestat el seu respecte envers la decisió adoptada pel govern comandat per María Dolores de Cospedal, però ha advertit que la situació a les Balears és diferent perquè l'activitat parlamentària a les Illes és molt intensa. Per això considera que una rebaixa salarial faria que la dedicació es "ressentís", cosa que seria negativa per a la democràcia.

"Per dedicar-se a l'activitat parlamentària, jo crec que els diputats han de tenir un sou digne", ha defensat Cabrer.

Cabrer ha subratllat a més que en aquesta legislatura, els diputats del Parlament balear s'han rebaixat el sou, també s'ha reduït l'aportació que percep cada grup parlamentari i s'han suprimit "tot tipus de privilegis", des de la dotació d'equips informàtics a assegurances en condicions favorables.

Ha recordat que el grup parlamentari popular és partidari de reduir el nombre de diputats tant al Parlament com als consells insulars "perquè suposaria un estalvi global important", una proposta que concretaran per intentar arribar a un acord de cara a reformar la Llei Electoral balear en la pròxima legislatura.

La portaveu socialista, Francina Armengol, considera que aquesta baixada de sous als diputats suposaria donar "molts passos enrere en la democràcia, la transparència necessària i la defensa d'allò públic i de la política", i a més perjudicaria en particular l'oposició.

"Aquesta dona lluita cada dia més per acabar amb la democràcia, també a Castella-la Manxa, i contra el dret a exercir la democràcia des de l'oposició", ha dit Armengol sobre Cospedal, a qui li ha recordat que "ha cobrat un sou altíssim durant molts anys i té assessors particulars que paga amb doblers de tots els castellans-manxegs".

Armengol ha recordat que a les Balears els tres grups polítics amb representació parlamentària van començar a establir contactes per analitzar la situació al principi de la legislatura i esperen conèixer la proposta concreta del PP sobre la reducció del nombre de diputats autonòmics.

La portaveu socialista s'ha ofert a estudiar totes les propostes i ha assenyalat que el seu grup era partidari d'una baixada de sous, que ja es va aprovar i vigeix.

Així mateix, el portaveu del grup parlamentari del PSM-IV-ExM i Més per Menorca, Biel Barceló, considera que els càrrecs públics han de tenir un sou concorde amb el treball que fan, i per això, suprimir el salari pot impossibilitar l'accés de moltes persones a la condició de diputat, ja que d'aquesta forma sols s'ho podrien permetre "qui tingui la vida solucionada" fora de la política.

Barceló ha defensat que cada grup compti amb un mínim de diputats amb dedicació exclusiva i la resta cobrin dietes d'assistència perquè "seria un sistema molt més lògic".

El líder nacionalista s'ha mostrat sorprès que la supressió de sous l'hagi implantat un govern presidit per Cospedal, "que ha compatibilitzat tres sous importantíssims de més de 200.000 euros anuals i ara segueix compatibilitzant-los". Segons l'opinió de Barceló, la mesura de Cospedal és demagògica.

+ VIST