Segueix-nos F Y T R
vaga ensenyament setembre 2012

Jornada de defensa de l'escola pública: Imparables

| Palma |

La comunitat educativa de Balears va respondre de manera massiva a la convocatòria estatal de protesta en contra de les retallades feta per la Plataforma en Defensa de l'Educació Pública. Alumnes, professors i pares demostraren que no afluixen en la seva lluita, després de la gran tancada del 28-N als centres, i es mostren imparables davant de l'últim atac a l'escola pública del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que es presenta ara en forma d'una nova llei educativa.

Sobre el seguiment de la jornada d'ahir, a partir d'un mostreig realitzat a més de 50 centres educatius, un 80% se sumaren a la iniciativa "Abraça i enllaça el teu centre", segons informà l'STEI-i. Tant CCOO com FAPA es mostraren prudents a l'hora de donar xifres, si bé asseguraren que, a banda dels 123 centres que participaren en les tancades del 28-N i que ahir també "s'animaren a abraçar el seu centre, cal sumar-hi altres escoles que a la convocatòria anterior no van tenir temps de fer res".

Fonts de la Conselleria d'Educació, en canvi, apuntaren que "no hem notat res d'especial", en ser interrogades sobre si s'havien registrat incidents i si podien quantificar el seguiment de l'acció a les escoles.

Cal remarcar que dimecres, a menys de vint-i-quatre hores perquè començassin les accions de protesta, la Conselleria envià una circular als centres recordant-los la normativa d'ús d'instal·lacions i pressionant així els equips directius perquè posassin impediments a les AMIPA per realitzar les activitats dins els recintes escolars. Amb tot, la comunitat educativa no s'atemorí davant de les amenaces ni de les futures lleis que prohibiran llaços i protestes als centres, i es deixaren sentir un pic més.

Tot tipus d'accions
Desenes d'alumnes, professors i pares abraçaren ja de bon dematí i abans de començar les classes el seu centre a Palma, Manacor, Campanet, Sóller, Alaró, Son Servera i Esporles. D'altres ho feren un cop acabades les classes, ja a l'horabaixa, com en el cas de l'IES Marratxí, l'IES Alcúdia, l'IES Ramon Llull i l'IES Joan Alcover. A part d'encerclar amb cadenes humanes els centres, també es formaren llaços humans a dins i fora dels recintes escolars. A més a més, es repartiren llaços verds en defensa de l'escola pública i tampoc no hi faltaren les tradicionals casserolades a centres tant de Palma com de la Part Forana. Així mateix, la comunitat educativa de Menorca s'uní a la protesta, com va ser el cas del Josep Maria Quadrado i de Sa Graduada. A Eivissa optaren per fer una cadena humana que a les sis de l'horabaixa uní Vara de Rei amb el Parc de la Pau.

La Confederació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de les Illes Balears (COAPA Balears), que representa, a través de les FAPA de les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, més de 250 associacions de pares i mares d'alumnes, considerà la protesta "un nou èxit de la comunitat educativa".

Per COAPA, "aquest avantprojecte de llei no és una nova llei, sinó una modificació d'alguns articles de la LOE". I afegiren que "conté elements que faran tornar la nostra educació molts anys enrere amb propostes que només cerquen diferenciar l'alumnat en funció de la seva capacitat econòmica i eliminar la participació de la comunitat educativa en l'educació".

Mesa urgent amb Bosch
Dins el marc de la jornada de protesta, l'STEI Intersindical, juntament amb FETE-UGT i FE-CCOO, lliuraren al registre de la Conselleria d'Educació una petició de mesa urgent, amb la presència del conseller d'Educació, Rafel Bosch, per tractar "la situació malmesa en què les polítiques estatals i autonòmiques deixen l'ensenyament públic". El secretari general de la FE-CCOO, Toni Baos, mostrà rebuig al fet que l'ensenyament es converteixi en un mercat, com pretén el Ministeri amb la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE). I és que, pel sindicalista, "l'educació ha de continuar sent un servei públic i un instrument de transformació social".

A part de la Junta de Personal Docent no Universitari, la Plataforma per l'Ensenyament Concertat també ha demanat poder intercanviar impressions amb Bosch sobre la LOMQE abans que tingui lloc la nova Conferència Sectorial d'Educació.

+ VIST