Segueix-nos F Y T R
gurtel balear over marqueting

Durán presidirà el Parlament dimarts, un pic que el PSIB fa enrere el bloqueig

Els socialistes impediren durant quatre hores que es pogués convocar el ple per elegir la nova presidenta i per aprovar els pressuposts autonòmics, després rectificaren

| Palma |

La diputada del PP Margalida Durán serà elegida dimarts presidenta del Parlament en substitució del dimissionari Pere Rotger i dirigirà ja el debat més important de l'any, el de pressuposts. I això, malgrat que ahir, durant quatre hores, el PSIB bloquejà el Parlament, fet que impedí que es pogués convocar el ple. La decisió dels socialistes, que després rectificaren al·legant que just cercaven un "toc d'atenció" a un Govern "autoritari", indignà el PP, que qualificà la jugada de "terrorisme polític" i de "cop d'Estat". Un pic que els socialistes feren anques enrere, els populars parlaren de "ridícul històric".

El PSIB, en una operació dissenyada per Toni Diéguez, aprofità un error de càlcul del PP per posar-los en evidència. Els populars no calcularen que la dimissió de Rotger com a president del Parlament s'hauria d'haver produït quan s'hagués convocat el ple per rellevar-lo. En fer-la efectiva abans, provocà que el PPperdés la majoria en els òrgans de direcció de la cambra, la mesa i la junta de portaveus. I els socialistes aprofitaren aquesta situació per bloquejar la institució.

Els dos representants del PSIB a la mesa del Parlament, Toni Diéguez i Joana Barceló, no acudiren a la reunió de la junta de portaveus que havia de convocar el ple de dimarts. La seva absència, sumada a la dimissió de Rotger, impedia que hi hagués el quòrum suficient per convocar la junta de portaveus (calen tres dels cinc membres de la mesa) i, per tant, no es podia convocar el ple de dimarts, on s'havia d'elegir Durán com a presidenta i on s'havien de debatre els pressuposts.

Els socialistes, per boca de la seva portaveu, Francina Armengol, justificaren l'absència dels seus dos representants com un acte de protesta per la manca d'explicacions del PP sobre la dimissió de Rotger. Armengol exigia una reunió prèvia amb els populars perquè, en un acte de cortesia, aquests donassin explicacions de la dimissió del president "per un cas de corrupció política" i cercassin complicitats per garantir major estabilitat. La socialista recordà que quan dimití Maria Antònia Munar aquesta reunió es dugué a terme (llavors no hi havia una majoria absoluta). "Tenir majoria absoluta no és una carta blanca" i "no poden fer el que els doni la gana", sentencià.

La decisió dels socialistes indignà el PP, que qualificà la seva jugada de "terrorisme parlamentari" i de "cop d'Estat a la sobirania popular de les Illes Balears". La seva portaveu, Mabel Cabrer, defensà que l'òrgan de què el Parlament disposa per poder parlar és la junta de portaveus, precisament l'òrgan que els socialistes impedien reunir. "Estan bojos", apuntà. "A què juguen, amb la que cau?", afegí, en referència al descrèdit de la política entre la ciutadania. I carregà contra Diéguez, artífex de l'operació, a qui va retreure que doni lliçons, malgrat que "té l'honor d'haver fet trampes al Parlament". Els populars, fins i tot, registraren un escrit a la cambra demanant que s'actuàs contra Diéguez i Barceló per haver bloquejat la institució i per no complir amb els seus "deures" com a parlamentaris.

Després de la fallida reunió de la junta de portaveus del migdia, el Parlament en convocà una altra a les 16.30 hores i, en segona convocatòria, els socialistes hi acudiren i es va poder fer la reunió. Els socialistes rectificaren la seva posició perquè veien que estaven oferint una imatge negativa, de bloqueig del Parlament, molt difícil de justificar. D'aquesta manera, i sense que s'hagués mantingut la reunió prèvia que demanava el PSIB, es va poder convocar el ple de dimarts per elegir Durán com a presidenta del Parlament i iniciar el darrer debat dels pressuposts, que s'aprovaran dimecres vinent.

Diéguez justificà la rectificació assegurant que la intenció del PSIB no era bloquejar el Parlament, sinó fer un "toc d'atenció al Govern", que "falta a la més mínima cortesia parlamentària", no dialoga amb l'oposició i actua amb "caràcter autoritari", perquè no els ha informat en cap moment de la dimissió de Rotger. "El Govern no pot tractar el Parlament com si fos la seva estora particular", sentencià.

Per part seva, Cabrer assegurà que s'havia demostrat "qui són els autèntics dictadors" i apuntà que la portaveu socialista, Francina Armengol, no anà a la reunió de l'horabaixa per "no donar la cara" davant el "ridícul irresponsable" del seu grup. "És el ridícul més gran en la història parlamentària del PSOE", remarcà. Després de l'espectacle d'ahir, dimarts s'elegirà la presidenta del Parlament i s'iniciarà el debat per aprovar els pressuposts.

+ VIST