Segueix-nos F Y T R
Imposts 'verds'

El pressupost de Balears és un dels pitjors de l’Estat en despesa social

És el segon amb menys doblers per càpita en Educació i el tercer per la coa en Sanitat i Afers Socials. La manca de finançament ho explica, tot i que les Illes són una de les comunitats que més aporten al sistema

El president Bauzá i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d’arxiu. | O.Q.

| Palma |

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha començat aquest 2013 amb un dels pressuposts més baixos de l'Estat, sobretot pel que fa a la despesa en els serveis públics essencials, els de caràcter social. Tot i ser una de les poques comunitats que més aporten al sistema de finançament autonòmic, les Illes són la tercera autonomia que disposarà enguany de menys doblers en proporció a la seva població. Això farà que tingui el tercer pitjor pressupost de despesa en matèria sanitària i en afers socials i el segon pitjor en política educativa.

El pressupost de Balears per a 2013 és de 3.690 milions d'euros per una població d'1,1 milions d'habitants i, per tant, la despesa serà de 3.297 euros per càpita. Segons una comparativa del Ministeri d'Hisenda, només Múrcia i el País Valencià gastaran menys (3.280 i 2.723 euros per cap, respectivament). Comunitats amb població similar a Balears, com Aragó, Extremadura o Astúries, tindran més capacitat de despesa, però cap no arribarà a l'extrem de Cantàbria, amb 4.109 euros per ciutadà. Val a dir que l'informe no inclou els pressuposts de Catalunya, Galícia, País Basc i Navarra perquè encara no s'han aprovat.

El baix pressupost s'explica per la manca de finançament estatal. Almenys així es justifica des del Govern. "Si el sistema de finançament atorga la major part dels ingressos autonòmics, uns ingressos insuficients provoquen menys capacitat de despesa que la resta", reconeix el director general de Pressuposts, Antoni Costa, qui també adverteix de la dificultat d'aplicar mesures de contenció del dèficit quan la despesa ja és de les més baixes de l'Estat. Per això, Balears és la comunitat que menys despesa retalla (un 2,5%, quan la mitjana de reducció és del 7,5%), un fet que es compensa amb l'increment d'imposts.

En qualsevol cas, la manca de doblers es deixarà notar en la dotació dels serveis públics fonamentals. En matèria sanitària, les Illes gastaran 1.027 euros per càpita i només hi haurà dues comunitats en pitjor situació: Andalusia i el País Valencià, amb 992 i 965 euros sanitaris per càpita. A l'altre costat, Astúries disposarà de 1.370 euros per habitant. Tres quarts del mateix passa en matèria social, on només Extremadura i Canàries tindran menys capacitat de despesa que Balears.

En política educativa, el pressupost de l'Arxipèlag és el segon més baix. Només la comunitat de Madrid, on les retallades a l'ensenyament han provocat una allau de protestes, ha aprovat uns comptes més reduïts. Madrid gastarà 638 euros per habitant i Balears, 648. Lluny queden dels 864 euros que preveu Extremadura.

+ VIST