Segueix-nos F Y T R

Alerta als espais protegits de les Balears

El Govern nega que vulgui privatitzar els parcs naturals, però reconeix que hi deixarà fer negocis, i ha retallat a fons el personal que s’havia d’encarregar de gestionar-los i vigilar-los. El de Cabrera, ara sense vigilància, n’és el darrer exemple

L’Associació d’agents de medi ambient assegura que a Cabrera no hi ha vigilants a la mar. | R.L. - Arxiu.

| Palma |

"Si voleu menjar un anfós el dia de Reis, no el compreu; anau a Cabrera i pescau-lo. Total, no hi ha vigilància". Aquest consell que circulava dijous via Twitter no l'havia fet cap pescador furtiu, l'havia llançat a la xarxa el compte de l'Associació balear d'agents de medi ambient, que protestava pels acomiadaments que han deixat el parc natural sense protecció. La manca de personal hi és cada pic més evident i les retallades no són només per a Cabrera, sinó que la serra de Tramuntana, la Dragonera i la xarxa d'espais protegits també n'han quedat afectades.

El GOB ja havia denunciat uns dies abans que s'acomiadaria o es traslladaria tot el personal dedicat a la vigilància i el manteniment del Parc Nacional de Cabrera, perquè el Govern havia decidit no renovar el contracte amb l'empresa pública Tragsa. Dels tretze treballadors només n'havien de quedar quatre, temporalment, fins que no els substituís personal d'Espais de Natura Balear (EBN).

Per Twitter, l'Associació d'agents de medi ambient (@ForestalsIB) avisava la setmana passada que entre els acomiadats hi havia tots els patrons de vaixell, de manera que, des del primer dia de l'any, ja no hi havia cap barca que vigilàs l'entorn marí protegit. Aquest diari es posà en contacte divendres dematí amb la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, però no confirmaren ni desmentiren si a Cabrera hi queda vigilància marítima.

Segons el GOB, amb tan poc personal "és impossible mantenir l'estat de conservació del parc natural", tenint en compte que el 2012 ja havia augmentat la xifra de denúncies i hi mancava personal. "Aquesta nova retallada empitjora la situació", asseguren en un comunicat a la web.

Amb tot, des de la Conselleria insistien que, malgrat les darreres retallades i els 29 acomiadaments a EBN i l'Ibanat, poden garantir "la vigilància i la protecció dels espais protegits". També desmentien que tinguin cap pla per privatitzar la gestió dels parcs naturals, encara que admetien que pretenen permetre-hi l'entrada d'empreses que hi vulguin fer negocis que fins ara hi eren vetats, sobretot d'explotació turística.

Mentrestant, però, des del GOB denuncien que dels sis tècnics que hi havia per gestionar la serra de Tramuntana ja només en queda un. Es mantenen els dos encarregats de manteniment, que han de fer front a més de 60.000 metres quadrats de paratges naturals. A la Dragonera ja s'han acomiadat tres treballadors i els tres encarregats de manteniment que hi queden han de partir, perquè la gestió passa al Consell de Mallorca, que encara no ha dit com l'assumirà. El GOB, així mateix, denuncia l'acomiadament dels tres naturalistes de la xarxa d'espais protegits, responsables del seguiment biològic dels parcs naturals de l'Albufera de Mallorca, el Grau de Menorca, i les Salines d'Eivissa i Formentera.

+ VIST