Segueix-nos F Y T R
vaga ensenyament setembre 2012

Educació reconeix un deute de 7,8 milions amb els centres públics

Vicepresidència econòmica ha facilitat la dada a 31 de desembre de 2012. Els doblers que es deuen són en concepte de despeses de funcionament, de transferències corrents i de diferents programes

Alumnes de l’IES Cap de Llevant, protestant per no tenir calefacció ara just fa un any. | TOLO MERCADAL

| Palma |

La Conselleria d'Educació, a través de Vicepresidència Econòmica, que concretà la dada, reconegué ahir que el deute amb els centres públics a 31 de desembre de 2012 és de 7,8 milions d'euros.

Fonts de Vicepresidència es justificaren, però, que a "31 de desembre de 2011 el deute era de 9 milions, xifra que l'actual Govern ha intentat anar reduint". I afegiren que "és molt difícil poder anar pagant cada mes i alhora anar eixugant el deute".

Els gairebé 8 milions d'euros que deu l'Executiu als centres públics són en concepte de despeses de funcionament als instituts (aigua, llum i calefacció), de transferències corrents (els doblers que rep cada centre per poder afrontar el dia a dia, telèfon o fotocòpies) i per programes (reutilització de llibres o d'activitats educatives diverses).

Un dels centres que ha denunciat el deute que té amb ells el Govern, fent pública la informació a la seva pàgina web, ha estat l'IESMarratxí. Concretament, el centre assegura que els deuen 110.906,04 euros i no 2.591,90 tal com respongué Educació a una pregunta parlamentària formulada per l'oposició. El deute més gran correspon a les despeses d'inversió del programa de reutilització de llibres de text (curs 2011-12), al qual cal sumar el programa de llibres del 2012-13 de 9.555 euros.

Però tal com advertí ahir el director de l'IES, Jaume March, "enguany només es donen 15 euros per alumne pel programa de reutilització, contra els 100 euros del curs passat. Si encara es fes la mateixa aportació, el Govern ens deuria 50.000 euros més". Segons March, "nosaltres resistim gràcies a les famílies, perquè som un centre gran i l'aportació que fan es multiplica per 1.000 alumnes i són doblers que ajuden; si no, ja estaríem amb números vermells". Un exemple, per pagar totes les despeses de funcionament, la direcció del centre disposa de 6.874 euros mensuals, 3.500 dels quals ja es dediquen directament per pagar el llum. A part, cal sumar-hi els 15.000 euros anuals que es dediquen només a pagar el gasoil per poder encendre la calefacció i la resta de factures.

Ahir, Tresoreria de Vicepresidència rectificà a la mateixa Conselleria d'Educació afirmant que en realitat el deute que tenen amb l'IESMarratxí és el que afirma el centre i no el que es quantificà a través d'una resposta parlamentària.

El mateix passa amb el deute d'altres centres: al CEIP Marian Aguilo, segons la resposta parlamentària, només se li deuen 6.367 euros, xifra que el seu director, Pep Cañabate, xifrà en 40.000, si bé ahir "vam rebre una transferència de 1.700 euros per passar el mes".

100 milions menys

L'STEI Intersindical denuncià ahir que els Pressupostos del 2013 preveuen, en la partida corresponent a la Conselleria d'Educació, una reducció de 100 milions respecte del que s'havia pressupostat el 2012. Segons el sindicat, això és "una mostra més de la nul·la sensibilitat del Govern Bauzá, que imposa les injustes càrregues de la reducció de la despesa a un sector educatiu que s'ha convertit en l'ase de tots els cops de les restriccions".

+ VIST