Segueix-nos F Y T R
fems forans a Son Reus

Arriben els primers fems de fora per cremar a Son Reus

| Palma |

Mallorca crema des d'ahir residus importats. La primera remesa de fems de fora de l'Illa per ser incinerats a Son Reus arribà, a primera hora d'ahir dematí al port de Palma procedent de Sabadell. El Consell, que impulsa aquesta operació, no anuncià l'arribada del primer vaixell. I l'empresa concessionària de la gestió de residus, Tirme, n'avisà a les sis del matí, just abans que amarràs el ferri. D'aquesta manera, s'estalviaren les previsibles protestes d'oposició i ecologistes.

El Consell i Tirme justifiquen l'operació per motius econòmics. Pretenen aprofitar el marge de rendiment de la incineradora de Son Reus en determinades èpoques per tractar residus de fora i generar electricitat. La concessionària obtindrà així uns beneficis i no caldrà que aquests surtin de la tarifa que paguen els ciutadans pel tractament del fems.

La primera càrrega arribà a primera hora al port de Palma en un ferri regular. Eren sis camions procedents d'una planta de Sabadell (Barcelona). Transportaven 140 tones del que tècnicament s'anomena Combustible Sòlid Recuperat (CRS), residus formats bàsicament per plàstics, paper, cartró, fusta i teixits, que s'han separat de l'orgànica i que han passat per un tractament previ de triturat i assecatge.

En contra del que s'havia dit inicialment, els residus no arribaren en bales, sinó que foren carregats directament al remolc dels camions. Entre les vuit i les nou del matí, els sis camions arribats del Principat descarregaren a la incineradora de Son Reus els residus perquè fossin incinerats. Segons testimonis presencials, els residus feien pudor.

Tirme apuntà que la primera remesa arribada ahir s'emmarca dins un període de proves, que suposarà el tractament de mil tones de residus durant aquest mes, amb l'objectiu de verificar els resultats satisfactoris dels controls de qualitat realitzats pels seus tècnics en origen. Si es confirmen els resultats dels controls, des d'aquesta planta de Sabadell arribaran un total de 40.000 tones de residus. La previsió inicial és que l'operació es realitzi en remeses d'un màxim de 140 tones, transportades en quatre o sis camions, en dates per determinar, però sempre fora del període estival, perquè la incineradora ja funciona a ple rendiment. Les 60.000 tones restants fins a arribar a les 100.000 que es preveuen tractar a l'any vindran d'altres llocs, segurament de l'estranger, amb qui s'està negociant.

Segons l'empresa concessionària, l'operació preveu una producció d'energia elèctrica equivalent al consum de 6.870 llars, sense haver de cremar unes 12.000 tones equivalents de petroli i permetent un estalvi de més de cinc milions d'euros per al sistema energètic. També evitarà l'emissió de 44.300 tones de CO2 i la reducció d'emissions contaminants. Tot el benefici de l'operació, estimat en 1,7 milions d'euros, es repercutirà sobre la tarifa de tractament de residus que paguen els ciutadans mallorquins.

Oposició i GOB s'indignen i demanen el cap de Soler

L'arribada de la primera remesa de residus de fora per ser incinerats a Son Reus provocà ahir la indignació de l'oposició i dels ecologistes del GOB, que denunciaren "l'obscurantisme" del Consell i demanaren la dimissió de la consellera insular de Medi Ambient, Cati Soler.

Una delegació del GOB es desplaçà fins al port de Palma amb camisetes en què es podia llegir:"No volem ser el femer d'Europa". Allà, la portaveu dels ecologistes, Margalida Ramis, demanà la dimissió de Soler "per posar en greu perill la salut dels ciutadans", per "elevar el risc de mort de càncer a la població a l'entorn de la incineradora" i per amagar els interessos obscurs d'importar fems". El GOB, que criticà que la càrrega hagués arribat "amb nocturnitat i traïdoria", considerà "indignant" que el Consell posi "els interessos i negocis del conglomerat d'empreses que formen Tirme" per sobre dels interessos dels ciutadans i la salut pública.

Els representants de PSM-IV-E elegiren Son Reus per protestar davant la incineradora amb una pancarta que deia:"L'euromerda ja és aquí. No volem ser el femer d'Europa". Els econacionalistes, amb el seu líder, Biel Barceló, al capdavant, també demanaren la dimissió de Soler "per dur fems de fora de manera irregular, amb nocturnitat i amagant informació".

El PSIB denuncià l'actitud "obscurantista" del PP, "que ha volgut amagar l'arribada il·legal de fems a Mallorca" i que, segons ells, "ni tan sols servirà per garantir que no apujarà la taxa". Els socialistes afirmaren que des de Tirme no es garanteix la congelació de la taxa que paguen els ciutadans. El seu portaveu al Consell, Jaume Garau, demanà a l'equip de govern que informi els ciutadans "dels efectes que tindrà cremar uns residus dels quals no sabem res, ja que vénen de Sabadell però ni tan sols es generen allà". El sindicat STEI-i rebutjà que es cremin fems d'altres llocs.

+ VIST