Segueix-nos F Y T R
càrrecs i activitats

Bauzá remou la Llei del bon govern en ple cas farmàcia

El BOIB publicà ahir l’inici dels tràmits de modificació de la norma que aprovà el Pacte. Preveu el canvi de nombrosos articles. El PSIB apunta que “el PP se la vol carregar i eliminar transparència quan és més necessari”

El president Bauzá mira atentament Costa durant un ple del Parlament. La diputada socialista assegurà que el PP es vol carregar la Llei del bon govern “quan és més necessària”. | Joan Riera - Arxiu.

| Palma |

El BOIB publicà ahir l'inici dels tràmits per procedir a la modificació de la Llei de la bona administració i del bon govern. Diu que ho fa en nom de la "transparència". Tanmateix, el PSIB, per boca de la diputada Pilar Costa, afirmà que "el PP es vol carregar la llei quan és més necessària". En el rerefons es troba que la iniciativa de Bauzá es presenta quan l'esquerra ha duit als tribunals el cas de la farmàcia del president.

El PSIB tem que sigui un intent de salvar el president per les seves activitats privades, ja que l'Oficina d'Avaluació Pública, que és l'òrgan encarregat de vetlar per les incompatibilitats, "passarà a ser controlada per un càrrec de confiança política i no per un treballador públic". Els socialistes també consideren que "l'Oficina deixarà de gestionar el Registre d'Interessos i Activitats i el Registre de Patrimoni de membres del Govern, a més de la comprovació dels increments de patrimoni dels càrrecs públics". En el fons, la nova llei fa bo l'informe fet per dos tècnics d'Interior que exoneren de responsabilitat Bauzá pel cas farmàcia.

Segons l'Executiu Bauzá, la modificació obeeix a la necessitat de "clarificació i simplificació del text", perquè "s'hi han detectat articles que xoquen amb altres normes sectorials existents". Així, el Consolat vol eliminar "duplicitats". A més, destaca "dificultats per posar en marxa alguns dels preceptes a causa de les dificultats econòmiques".

Un altre dels arguments del PP és que "s'ha detectat la necessitat d'aclarir alguns conceptes referits als principis del bon govern". D'aquesta manera, es proposa modificar la redacció de l'article 34 per definir més clarament "el conflicte d'interessos". Així mateix, el PP diu que "s'ha aclarit" la redacció del concepte "alt càrrec". També el nou text "vincula l'obligatorietat de formular la declaració de béns a la normativa d'incompatibilitats".

"A la seva mida"

La visió de Pilar Costa és molt diferent. Afirma que la reforma afecta un total de 20 dels 51 articles de la llei. "Al PP, quan no li va bé una norma per fer el que vol, la canvia per fer-la a la seva mida". Afegí que "és impresentable i indignant que, com més transparència reclamen els ciutadans i més exigents són amb els polítics, el PP fa tot el contrari i elimina participació, controls i transparència".

Per part seva, el PP destaca que un altre aspecte de la norma que serà variat és la modificació de les funcions de l'Oficina d'Avaluació Pública de les Illes Balears, que passarà a dir-se Oficina de Transparència i Avaluació Pública. Amb l'actual llei a la mà, aquesta oficina, que encara no està constituïda, seria l'encarregada de dirimir per informe la compatibilitat de Bauzá amb l'explotació com a titular de la seva apotecaria. Pels socialistes, "aquesta modificació es fa justament en el moment en què el president Bauzá és investigat pels tribunals per una possible incompatibilitat del càrrec". Així, "el PP intenta un exercici en contra de la transparència, el control i la participació en el pitjor moment, atès que és quan més demanda hi ha de la societat per lluitar contra la corrupció".

Costa alertà, a més, del "mal presagi" que conté aquest canvi "quan elimina un dels principis generals de la norma, que recull que els servidors públics han de perseguir sempre l'interès general i mantenir la imparcialitat". Costa es demana "per què el PP elimina aquests principis generals? És que vol deixar de ser imparcial?". La socialista criticà que "el Govern dugués d'amagat la reforma d'aquesta llei i n'hagi informat a través d'un comunicat després de publicar-la en el BOIB". De fet, els socialistes recorden que "cada setmana el portaveu Bosch compareix davant l'opinió pública sense tenir res a dir i, en canvi, amaguen les intencions de modificar una llei pionera que posava més transparència en la gestió pública, noves maneres de participació i mecanismes per combatre la corrupció".

Motius tècnics

Pel Govern Bauzá, els motius són molt més tècnics i de necessitat d'estalvi. D'aquesta manera, s'eliminen "algunes obligacions de caràcter formal" relacionades amb "la participació i l'obligació d'informar els ciutadans, que suposen despesa econòmica". "Es manté l'obligatorietat de difondre les accions de Govern a través de la pàgina web institucional, però és seva l'obligació d'haver de publicar memòries anuals".

Així mateix, segons el nou redactat fet per la Conselleria d'Interior, s'amplien els terminis per a la implantació total de l'Administració electrònica (fins al 31 de desembre d'enguany) i es condiciona la implantació de l'expedient electrònic a les disponibilitats pressupostàries. A més, s'allarga a dos anys el temps disponible per regular reglamentàriament l'activitat del govern en funcions.

Tot indica que aquesta primera passa per procedir a la modificació de la Llei del bon govern acabarà en fregada parlamentària entre el PP i l'esquerra. S'ha de pensar que amb el cas de la farmàcia en els tribunals aquest nou marasme normatiu pot provocar que la decisió del TSJIB es demori.

Ja fa temps que l'esquerra es temia una jugada per intentar frenar la possibilitat que el president Bauzá fos declarat incompatible, tal com passà a l'exconsellera Aina Salom.

+ VIST