Segueix-nos F Y T R
PP i llengua

Bauzá:“No s’ataca la llengua” perquè “en tenim dues”

El president deixà ben clar quina és la seva posició lingüística. Diu que la força dels vots el legitima per fer la seva polìtica. | Teresa Ayuga

| Palma |

La política lingüística a les aules tornà a protagonitzar ahir part de la sessió de control al Govern en el Parlament. El portaveu de la coalició MÉS, Biel Barceló, criticà el decret de tractament de llengües, que acaba amb la immersió lingüística per introduir el trilingüisme, i recriminà al president José Ramón Bauzá que s'hagi convertit en "l'enemic públic número u" de la llengua pròpia i que només tingui dues preocupacions:"enriquir-se" i "atacar la nostra llengua". Ell li contestà que "aquí ningú no ataca la llengua" perquè, entre altres coses, "en tenim dues". I defensà que el seu model és el de "la llibertat i l'elecció", mentre que el de l'oposició és el de la "immersió per obligació".

Barceló li hagué de recordar que, segons l'Estatut, l'única llengua pròpia de Balears és la catalana i li recriminà que, en lloc de prioritzar la lluita contra l'atur, s'entesti en una "croada contra la llengua pròpia" i a impulsar normatives que perjudiquen el món educatiu, com la llei de símbols o la llei de convivència escolar per "perseguir els professors". Li va retreure que 130 centres han fet tancades contra el decret de llengües i que 3.000 docents s'hi oposen, l'advertí que els seus "experiments" augmentaran el fracàs escolar i li demanà que el retiri o ho farà un futur govern progressista.

Bauzá li demanà "més respecte" per la "majoria social" que ell representa i li recordà que el PPobtingué set vegades més vots que la seva coalició, que "només representa 40.000 persones d'un milió d'habitants".

Igual que Barceló, la portaveu socialista, Francina Armengol, també tirà per cara al president les tancades que es feren als centres educatius la setmana passada i li demanà un canvi en la política d'ensenyament perquè deixi de "crispar" la comunitat educativa i aposti pel diàleg i el consens. "Dialogar no és imposar" el que decideix al Consolat entre "quatre o cinc", li entimà la socialista.

La diputada criticà que el Govern actuï perquè el català deixi de ser llengua vehicular de l'ensenyament "i si la poguessin destrossar, millor". Ili recriminà que hagi acomiadat 800 professors i doni 400.000 euros a l'Opus per concertar-li una escola que segrega alumnes per sexe. "Volen una societat dual", afirmà, i que només tinguin bona educació els qui neixin en una "casa rica".

El president apuntà que només foren 36 els centres que secundaren la protesta i insistí que el seguiment "no va arribar ni a l'1,1% de la comunitat educativa", composta per docents, pares i alumnes. Defensà que el Govern dialogava amb el sector i assenyalà que ha arribat a acords amb el borsí d'interins i les comissions de serveis. I acusà l'oposició de parlar de diàleg, però de no practicar-lo, perquè s'aixecà de la taula quan es començà a discutir un pacte per l'educació. "Vostè empra la paraula diàleg, però encara no he vist que faci ús d'aquest concepte", etzibà Bauzá a la socialista.

+ VIST