Segueix-nos F Y T R
retalls a sanitat

El Govern investiga la mort del sense papers, però ningú no cau

| Palma |

El cas d'Alpha Pam, el jove senegalès sense targeta sanitària que fou trobat mort per tuberculosi el 21 d'abril a Can Picafort sense haver rebut tota l'atenció sanitària pertinent, i les suposades irregularitats denunciades respecte de l'atenció urgent als immigrants sense papers a l'Hospital d'Inca han forçat el Govern a obrir una investigació, però de moment ningú no assumeix responsabilitats pel que ha passat.

El Govern manté que es tracta d'un "cas puntual" i que el Servei balear de Salut respecta el decret estatal que, tot i retirar la targeta sanitària als irregulars, estableix que se'ls ha de garantir l'atenció en casos d'urgència, si són menors d'edat o embarassades i si tenen malalties infeccioses o mentals. "Els protocols són molt clars", afirmà ahir la portaveu del Govern, Núria Riera, qui es va remetre a les explicacions donades per Salut i advertí que, un cop conclogui la investigació, es decidirà si es prenen mesures contra els possibles responsables de la falta de tractament a l'immigrant.

Les paraules del Govern arriben després que s'hagi conegut la reclamació feta a l'IB-Salut (a baix a la dreta) per un amic del jove senegalès mort. K. A. G. ha denunciat, després de la mort del seu company, que l'Hospital d'Inca li cobrà per l'atenció a Urgències i no li realitzà les radiografies de tòrax que havia requerit el centre de salut de Can Picafort per descartar que patia tuberculosi.

Arran d'aquest cas, s'ha conegut que els immigrants sense targeta sanitària que acudien a Urgències d'aquest hospital havien de signar un "compromís de pagament a Urgències" per poder ser atesos. Aquest document (a baix al centre), que s'entregava en el departament d'admissió amb el segell del Govern, advertia que, com que el pacient no era beneficiari del sistema sanitari públic, hauria d'abonar la factura en rebre l'alta.

+ VIST